FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kubiš: Slovačka podupire Hrvatsku na putu u EU i NATO

ZAGREB, 30. listopada 2006. (Hina) - Slovačka u potpunosti podupire ambicije Hrvatske da postane punopravnom članicom Europske unije i NATO-a i spremna joj je u tome pomoći svojim iskustvom, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubiš, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.
ZAGREB, 30. listopada 2006. (Hina) - Slovačka u potpunosti podupire ambicije Hrvatske da postane punopravnom članicom Europske unije i NATO-a i spremna joj je u tome pomoći svojim iskustvom, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubiš, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

"Slovačka u potpunosti podupire ambicije Hrvatske da postane punopravnom članicom Europske unije, naravno u trenutku kada za to bude spremna i kada ispuni sve uvjete, kao i njezinu želju da uđe u NATO već 2008. godine", rekao je Kubiš u izjavi za novinare nakon razgovora s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

Institucionalni problemi Europske unije, istaknuo je Kubiš, ne bi smjeli omesti primanje Hrvatske jer bi to značilo da Europska unija ne ispunjava svoje vlastite obveze, a bio bi to i loš signal ostalim državama u regiji, za čiju je stabilizaciju EU iznimno zainteresirana.

"Po našem mišljenju Europska unija trebala bi održati svoju riječ i Hrvatskoj ne bi smjela postavljati nikakve prepreke pri ulasku te sama riješiti svoje institucionalne probleme", rekao je Kubiš.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je Slovačkoj na kontinuiranoj potpori koju pruža Hrvatskoj u njezinim naporima da postane punopravnom članicom Europske unije i NATO-a.

Ističući kako su slovačka iskustva u pregovorima s Europskom unijom značajna za Hrvatsku, napomenula je kako su hrvatski i slovački stručnjaci održali već dva kruga tehničkih konzultacija kako bi hrvatski pregovarački proces bio što učinkovitiji, a uskoro se očekuje i nastavak tih razgovora.

Grabar-Kitarović i Kubiš suglasili su se kako je potrebno poboljšati gospodarsku suradnju dviju zemalja. Trgovinska razmjena u 2005. godini povećana je primjerice za 11,2 posto, na nešto više od 200 milijuna američkih dolara, no to je još uvijek ispod stvarnih mogućnosti.

Hrvatska je, kako je istaknula Grabar-Kitarović, posebice zainteresirana za suradnju u privatizaciji svoje industrije čelnika i željeznica. Hrvatske tvrtke zanimaju i slovačka iskustva u automobilskoj industriji u kojoj je Slovačka privukla velika strana ulaganja, dok hrvatski Končar slovačkim partnerima može biti zanimljiv sa svojim novim niskopodnim tramvajima, a hrvatski aduti su i slobodne zone te primjerice infrastruktura luke Rijeka, kazala je.

Grabar-Kitarović i Kubiš razgovarali su i o suradnji u području prava i zaštite manjina, koje su važna poveznica u odnosima dviju zemalja. U Slovačkoj živi oko 3.000 Hrvata, a u Hrvatskoj oko 5.000 Slovaka.

Važnu ulogu u odnosima dviju zemalja ima i turizam, istaknula je ministrica, izrazivši zadovoljstvo što je Hrvatska prvo turističko odredište za Slovake. Hrvatsku je ove godine posjetilo čak 230.000 Slovaka, što znači da svaki 27. Slovak ljetuje u našoj zemlji, kazala je.

Slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubiš sastao se tijekom dana s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom i premijerom Ivom Sanaderom, a u utorak će razgovarati s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙