FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan Kolektivni ugovor za graditeljstvo

ZAGREB, 30. listopada 2006. (Hina) - Predstavnici Sindikata graditeljstva Hrvatske, Nezavisnog sindikata građevinara Hrvatske i Hrvatske udruge poslodavaca u graditeljstvu potpisali su danas Kolektivni ugovor (KU) za graditeljstvo.
ZAGREB, 30. listopada 2006. (Hina) - Predstavnici Sindikata graditeljstva Hrvatske, Nezavisnog sindikata građevinara Hrvatske i Hrvatske udruge poslodavaca u graditeljstvu potpisali su danas Kolektivni ugovor (KU) za graditeljstvo.

Sindikalci i poslodavci zatražit će od ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića da proširi važenje KU-a na svih 80.000 zaposlenih u graditeljstvu, rečeno je nakon potpisivanja.

Novim KU-om najniža osnovna plaća povećana je s 2.100 kuna na 2.250 kuna, što je porast od 7,14 posto. Povećan je i regres s 1.200 kuna na 1.500 kuna, te je kao novo pravo ugovoren dar u naravi od 400 kuna.

KU se primjenjuje od 1. listopada ove godine do sklapanja novog ugovora.

Predsjednik Sindikata graditeljstva Mirko Štorga upozorio je da graditeljstvo, unatoč trenutnoj konjukturi, i dalje grca u problemima, od kojih je neplaćanje radnika jedan od najčešćih prekršaja.

Neki poslodavci koji grade ogromne zgrade po Zagrebu uopće ne plaćaju radnike, nego im nakon nekoliko mjeseci daju kolektivni otkaz pa zapošljavaju nove, rekao je Štorga dodavši kako se radi o "bivšem direktoru Graditelja iz Zagreba".

"Kada tražim od inspektora da dođu provjeriti dojave o neplaćanju kažu mi - 'nisam lud da mi podmetnu eksploziv'", kaže Štorga.

Predsjednica Nezavisnog sindikata građevinara Ružica Frček ocijenila je da velika korupcija, kriminal i rad na crno, ne samo domaćih nego i stranih radnika, u toj djelatnosti "očito ne zanimaju državu".

Graditeljstvo je i dalje prvo po riziku, jer je lani od ukupno 45 osoba poginulih na radu bilo čak 27 građevinara. Istodobno je među zadnjima po plaćama, koje zaostaju od 10 do 30 posto za prosjekom u gospodarstvu, istaknula je Frček.

Boris Čupić iz Udruge poslodavaca u graditeljstvu napomenuo je da su se tijekom pregovora koplja lomila oko tzv. minulog rada, jer su poslodavci tražili ukidanje dodatka od 0,5 posto na radni staž. No, naposlijetku su odustali od tog zahtjeva jer shvaćaju da su građevinari potplaćeni, kazao je Čupić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙