FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Kangrga kritizira razinu kritičke javnosti u Hrvatskoj i Srbiji

BEOGRAD, 29. listopada (Hina) - Beogradska "Politika" od nedjelje objavljuje intervju s hrvatskim filozofom, profesorom Milanom Kangrgom, koji kritizira razinu kritičke javnosti u Hrvatskoj i Srbiji.
BEOGRAD, 29. listopada (Hina) - Beogradska "Politika" od nedjelje objavljuje intervju s hrvatskim filozofom, profesorom Milanom Kangrgom, koji kritizira razinu kritičke javnosti u Hrvatskoj i Srbiji.

"Nakon takozvanog raspada Jugoslavije, sve je pošlo drugim putevima. Sada su na sceni druge sile koje su već prije raspada bile na djelu, o tome sam i pisao, gotovo anticipirajući neke stvari. Jedino me, kao i mnoge, zateklo ono što se faktički dogadalo, mislim na brutalnosti za koje mi se činilo da su nemoguće, da se poslije svega, poslije svih iskustava ne mogu dogoditi. Onda je, a tako je i danas, kritičko mišljenje stavljeno u zagradu. Ako kritički mislite vi ste nacionalni neprijatelj. Ja sam kritizirao koliko sam mogao...", kaže Kangrga u intervjuu naslovljenom s "Mohikanac marksizma", tvrdeći da je na cijelom području bivše Jugoslavije izostala "građanska revolucija", odnosno uvođenje vladavine prava.

"Na dugom povijesnom putu uvijek je otvoreno pitanje kako doći na razinu građanina da bismo postali ljudi", kaže Kangrga, nastavljajući o problemu spominjanja pojma "građanin": "Pričate o čovjeku, a on misli da ga vrijeđate. Na primjer, biti samo Hrvat, znači još ne biti čovjek. Vi to kažete, a on ne razumije što to znači, on ne vidi da je to pitanje mene kao vrste i mene kao roda. Nisam ja čovjek po tome što sam Srbin, Hrvat ili Nijemac. Zato su postignuća Francuske revolucije prava čovjeka, a ne prava Francuza. A onda takozvani kritičari, koji to ne razumiju, igraju na kartu denunciranja, tjeraju me na sud, jer, pazite - napadam hrvatstvo! Uzdizanje do građanina će biti jedan dugotrajni proces".

Za Kangrgu je naivno uvjerenje da će ulazak u Europsku uniju promijeniti stvari. "Europa nam neće ništa dobro donijeti. Mi živimo u kapitalizmu i zašto će netko u kapitalizmu nama donijeti dobro? Mi sami moramo nešto učiniti. Govore o samostalnosti i suverenitetu, a to je smiješno, jer prvo moraš biti suveren kao građanin i moraš biti slobodan kao čovjek. Očekivati mehanički nekakvo poboljšanje od ulaska u Europu, to je dosta naivno. Jedino će nas prisiljavati, kada uđemo, da im nismo remetilački faktor, da se pokoravamo regulama koje tamo vladaju", izjavio je Kangrga, dodajući da je to jedino pozitivno što vidi u ulasku u EU.

On se osvrnuo i na angažman intelektualaca u Hrvatskoj. "Mene su jako napadali, jer sam napisao da Hrvatska nema intelektualaca. Bio je jedan - Miroslav Krleža i više ih nema. Moj primjer pokazuje kako stvari stoje. Kad su me vukli po sudu četiri godine zbog knjige, jedino mene, niti jedan se nije javio da mi da podršku. Svi šute. Gdje je onda taj intelektualac, gdje? Kad su me povlačili na najbanalnijoj i najbrutalnijoj razini, da se nitko ne nađe da kaže: čekajte, nije Kangrga fukara... Samo da je rekao da Kangrga ima pravo da se bori za knjigu, ništa drugo. Ali, nije rekao nitko ni riječ", rekao je Kangrga za beogradski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙