Najveću ovogodišnju svečanost vinara i vinogradara, na kojoj se okupilo oko 500 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, otvorio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Dragan Kovačević poručivši kako hrvatska Vlada i Ministarstvo, posebno u perspektivi ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pridaju veliku važnost razvitku i zaštiti domaćega vinogradarstva i vinarstva.
Među sudionicima su i francuski stručnjaci koji će održati predavanje o ulozi posuda u spremanju, odležavanju i kakvoći vina. Uz njih sudjeluju i gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke te Bosne i Hercegovine, što je manifestaciji dalo prestižan međunarodni karakter, ali i domaćim vinarima pružilo mogućnost razmjene iskustava, ističu organizatori.
Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Joško Niskota smatra kako će 16. Sabatina srušiti sve dosadašnje rekorde brojem sudionika i izloženim proizvodima te će pridonijeti daljnjem razvitku vinogradarstva i vinarstva, što je i glavni cilj manifestacije. Istaknuo je posebno zadovoljstvo što je ovogodišnja Sabatina organizirana u Starom Gradu - gdje je loza zasađena još prije 2 500 godina.
U sklopu Sabatine, upriličit će se tematske rasprave, izložba vina i proizvoda od grožđa i vina, sajam vinogradarske opreme i druge popratne manifestacije. Savjetnik u ministarstvu poljoprivrede Vinko Milat govorit će o potrebi povećanja nasada vinove loze prije punopravnog članstva u Europskoj uniji, o vinu u turizmu govorit će predsjednik županijske Turističke zajednice Mili Razović, a o zadrugarstvu Božidar Bartolić iz Hrvatskog zadružnog saveza.
Sudionici Sabatine analizirat će ovogodišnju berbu u Dalmaciji, stanje vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj te mogućnosti izvoza hrvatskih vina na europsko tržište.
U natjecateljskom dijelu, uz dalmatinska vina, jaka alkoholna pića i druge proizvode od grožđa i vina, ove su godine u većem broju na ocjenjivanje prijavljena vina i proizvodi iz drugih krajeva Hrvatske.
Ocjenjivačkoj je komisiji prijavljeno 70-ak uzoraka čije je ocjenjivanje obavljeno početkom mjeseca u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.
Kako bi se pospješila proizvodnja i plasman pjenušca prvi put sudjeluju i proizvođači tih vrsta vina.
Nagrade najboljim proizvođačima dodijelit će se na završnoj svečanosti u nedjelju.