FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

BITOLA - Predsjednik Stjepan Mesić posjetio je u srijedu Bitolu gdje je, drugog dana svog boravka u Makedoniji, otvorio počasni hrvatski konzulat. Mesić je kazao da će konzulat u Bitoli, gradu bogate prošlosti i velikih ljudi, pomoći zbližavanju hrvatskog i makedonskog naroda, "koji su pred istim ciljem ulaska u EU, koja će im ponuditi sigurnost i kapital, ali zato moraju obaviti svoj veliki posao". Hrvatski predsjednik posjetio je u Bitoli i katoličku crkvu te obližnji antičkorimski grad Herakleju.

ZAGREB - Ujedinjeni narodi unatoč nekim očitim slabostima zbog kojih se moraju reformirati i dalje igraju nezamjenjivu ulogu u izgradnji međunarodne sigurnosti, vladavine prava, gospodarskog i socijalnog razvitka, a Hrvatska u strukturi te organizacije zauzima sve važnije mjesto rekla je u srijedu u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. U predavanju pod nazivom "Hrvatska i UN - novi izazovi" ministrica je pred profesorima i studentima zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti iznijela najvažnije trenutke iz prošlosti UN-a, podsjetila kako je Hrvatska kao 178. zemlja članica u Svjetsku organizaciju ušla 22. svibnja 1992. i potom detaljnije rasčlanila odnose Hrvatske i UN-a. Ministrica je govorila i o reformi Vijeća sigurnosti istaknuvši kako se Hrvatska zalaže za osiguranje dodatnog mjesta za istočno europsku skupinu koja joj po regionalnoj podjeli pripada.

MOSTAR - Crkva u Međugorju nalazi se pod pojačanim policijskim nadzorom zbog informacija da bi mogla postati metom terorističkog napada, potvrdio je u srijedu glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije nakon što je mostarski Dnevni list u svom izdanju od srijede objavio vijest o tome da je zbog prijetnji napadom na crkvu angažirana policija. Glasnogovornik MUP-a Srećko Bošnjak je, ne navodeći precizne podatke o broju angažiranih policajaca, kazao da je policija u kontaktu s osobljem Župnog ureda u Međugorju radi zaštite ljudi i objekata ovog hodočasničkog svetišta od eventualnog terorističkog napada.

PODGORICA - Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) i druge stranke i pojedinci osudili su napad na poznatog crnogorskog književnika Jevrema Brkovića i ubojstvo njegovog tjelohranitelja Srđana Vojičića. Savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta za vojna pitanja, umirovljeni general Blagoje Grahovac smatra da se ubojstva ili pokušaji tog zločina u Crnoj Gori čine uz sudjelovanje nekoga iz vlasti ili je ona nesposobna otkriti počinitelje. Po najnovijim neslužbenim informacijama iz MUP-a Crne Gore, policija je već uhitila tridesetak osoba.

ZAGREB/MOSKVA - Međunarodna zajednica ne smije stjerati Sjevernu Koreju u kut ako želi pronaći rješenje krize izazvane nuklearnim pokusom Pyongyanga, izjavio je u srijedu u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju. Putin je rekao da je jedan od razloga zbog kojih je Sjeverna Koreja pribjegla izvođenju nuklearnog pokusa 9. listopada, taj što "nisu svi sudionici pregovaračkog procesa uspjeli naći odgovarajući ton pregovora". Putin je kazao da je povratak na šestostrane pregovore izlaz iz takve situacije i dodao da iz Pyongyanga "dolaze znakovi" o namjeri vraćanja za pregovarački stol. Govoreći o vanjskoj politici Rusije, Putin je rekao da je njezin prioritet razvoj suradnje sa zemljama Zajednice neovisnih država.

ZAGREB/MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu u svom godišnjem obraćanju da očekuje da će zadržati politički utjecaj po završetku svog predsjedničkog mandata 2008.. Putin je potvrdio da neće tražiti treći predsjednički mandat. Govoreći o nedavnim ubojstvima bankara i novinarke, ruski predsjednik se založio da se počinitelji pronađu i izvedu pred lice pravde. Što se tiče Gruzije, Putin je izjavio da je zabrinut zbog očite namjere gruzijskog vodstva da silom riješi teritorijalne probleme i da svoje otcjepljene regije nasilno natrag pripoji Gruziji. On je istaknuo da Rusija ne planira povećati svoj teritorij pripajanjem Abhazije i Južne Osetije.

SEUL - Sjeverna Koreja upozorila je u srijedu susjednu Južnu Koreju da će uzvratiti jednakom mjerom odluči li Seul pridružiti se međunarodnoj zajednici i nametnuti joj sankcije kao kaznu za izvedeni nuklearni pokus, javila je službena sjevernokorejska agencija. Južnokorejsko sudjelovanje u sankcijama bi se vidjelo kako ozbiljna provokacija i vodilo bi "ratnoj krizi" na Korejskom poluotoku.

LONDON - Neće biti promjene britanske strategije u Iraku, izjavio je u srijedu premijer Tony Blair u donjem domu, u prilikama sve većeg nezadovoljstva domaće javnosti zbog rata u toj zemlji, dok Francuska priželjkuje povlačenje stranih snaga iz te zemlje. Blair je,odgovarajući na pitanja vladi u donjem domu, kazao da bi "drugačije postupiti bila potpuna izdaja ne samo Iračana, već i svih žrtava koje britanske snage podnose godinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙