FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ilok: proslava Dana grada

ILOK, 23. listopada 2006. (Hina) - Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, na kojoj su zaslužnim gospodarskim subjektima i pojedincima dodijeljene nagrade i priznanja te misom koju je u crkvi sv. Ivana Kapistrana predvodio biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić, u Iloku je danas proslavljen Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Ivana Kapistrana.
ILOK, 23. listopada 2006. (Hina) - Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, na kojoj su zaslužnim gospodarskim subjektima i pojedincima dodijeljene nagrade i priznanja te misom koju je u crkvi sv. Ivana Kapistrana predvodio biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić, u Iloku je danas proslavljen Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Ivana Kapistrana.

Pozdravljajući brojne goste, među kojima je bio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković, iločki gradonačelnik Mladen Papak ustvrdio je da se, nakon završenog povratka, pred Iločanima tek nalaze najvažniji izazovi, a to su, kako je ocijenio, gospodarska i demografska obnova.

Najvažnijim projektom, koji će omogućiti daljnji razvoj Iloka i poboljšanje lošeg demografskog stanja, naveo je gradnju brze ceste Ilok-Lipovac s izlaskom na autocestu Zagreb-Lipovac, čija bi izgradnja, po njegovim riječima, trebala početi iduće godine.

Izgradnju brze ceste Ilok-Lipovac istaknuo je i ministar Petar Čobanković, najavivši i skoru obnovu iločkih ulica Vladimira Nazora i Zagrebačke te gradnju športske dvorane u gradu.

"U bliskoj budućnosti očekujemo i proboj kanala Dunav-Sava od kojega Ilok neće imati izravne koristi, ali će kanal pridonijeti snažnijem razvoju cijele istočne Slavonije", rekao je Čobanković.

Odlukom Gradskog vijeća, priznanje počasnog građanina Iloka uručeno je fra Marku Maloviću, župniku i gvardijanu franjevačkog samostana u razdoblju od 1990. do 2005. godine.

Uručujući mu priznanje, gradonačelnik je podsjetio da je fra Malović u vrijeme srpske okupacije hrvatskog Podunavlja bio jedini katolički svećenik koji je ostao na tom području i cijelo vrijeme skrbio o Iločanima koji su ostali u svojim domovima nakon okupacije.

Zahvalivši na priznanju, fra Marko Malović istaknuo je veliku važnost koju je za Ilok, kako je rekao, imao i ima sv. Ivan Kapistran, čija se 550. obljetnica smrti danas također obilježava u Iloku.

"Zahvaljujući zaštiti sv. Kapistrana, ostali su u Domovinskom ratu sačuvani kipovi Gospe Bapske i Sotinske, kosti sv. Bone i liturgijska postolja iločkih župa koji su cijelo vrijeme okupacije čuvani u svetištu sv. Ivana Kapistrana, ovdje u Iloku", kazao je fra Malović.

Također su dodijeljene i nagrade i priznanja Ina Naftaplinu, HEP-u i Hrvatskim šumama te Franji Krešiću za doprinos obnovi, dr. Bogdanu Mesingeru za promicanje kulture i povijesti Iloka te prof. Mati Batoroviću, za očuvanje povijesnog, kulturnog i tradicijskog identiteta Iloka.

Iločkim srednjoškolcima, koji su na kraju prošle školske godine imali prosjek 5,0, gradonačelnik Papak uručio je novčane nagrade od tisuću kuna rekavši kako Ilok u ovoj godini stipendira 12 studenata.

U povodu Dana grada Iloka i 550. obljetnice smrti sv. Ivana Kapistrana koji je umro 23. listopada 1456. u Iloku nakon pobjedonosne bitke s Turcima kod Beograda, misu u crkvi sv. Ivana Kapistrana predvodio je biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić.

Proslava će završiti viteškim igrama husara iz mađarskog grada Pečuha u iločkoj srednjovjekovnoj gradskoj jezgri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙