FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša izgubio Ljubljanu

LJUBLJANA, 23. listopada 2006. (Hina) - Iako će službeni rezultati biti poznati tek u petak, već je poznato da je vladajuća desnica u Sloveniji na lokalnim izborima pretrpjela težak poraz u Ljubljani i to od jedne neovisne liste.
LJUBLJANA, 23. listopada 2006. (Hina) - Iako će službeni rezultati biti poznati tek u petak, već je poznato da je vladajuća desnica u Sloveniji na lokalnim izborima pretrpjela težak poraz u Ljubljani i to od jedne neovisne liste.

Na lokalne izbore za izbor gradonačelnika i općinskih vijeća u 210 općina u nedjelju je u Sloveniji izašlo 52,72 posto birača, što je manje od izlaska na lokalne izbore prije četiri godine kada se odazvalo 58,3 posto birača, a tada se birao i predsjednik države.

Izbore je obilježila velika pobjeda nekadašnjeg direktora Mercatora Zorana Jankoviča, koji je s dvije trećine osvojenih glasova prema rezultatima izlaznih anketa pobijedio kandidata vladajuće desnice, nekadašnjeg guvernera centralne banke Franca Arhara. Jankovič je tako postao tako prvi čovjek slovenske prijestolnice, a njegova lista za općinsko vijeće osvojila je više od 40 posto glasova.

Iako se pobjeda Jankoviča mogla očekivati, tako uvjerljiv poraz izazvao je šok među strankama desnog centra. Premijer Janez Janša izjavio je da je poraz posljedica kasnog uključivanja njihova kandidata u kampanju, te većih financijskih sredstava kojima je raspolagao Jankovič. Janša je izrazio zadovoljstvo što je prema neslužbenim rezultatima lokalnih izbora njegova stranka, Slovenski demokrati (SDS) osvojila najviše glasova na nacionalnoj razini (oko 18 posto), te tako popravila rezultat od prije 4 godine.

Jankovič je pak izjavio da su birači honorirali njegov program nezavisnog kandidata koji Ljubljani obećava rast i tako izrekli nepovjerenje "stranačkim igrama", te "floskulama" koje su do sada vladale u ljubljanskom općinskom vijeću.

Jankoviča birači povezuju s dugogodišnjom ekspanzijom najvećeg domaćeg trgovačkog lanca Mercator, kojemu je u vrijeme njegova mandata na čelu uprave višestruko povećana cijena dionica iako je lani s privolom sadašnje vlade smijenjen.

Neki analitičari njegov uspjeh već uspoređuju s modelom na kojemu je u Italiji nastao fenomen uspjeha bivšeg premijera Silvia Berlusconija, te najavljuju da će Jankovič pokazati i veće političke ambicije, možda na predsjedničkim izborima koji Sloveniju očekuju slijedeće godine ili možda na općim parlamentarnim izborima kroz dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙