FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Sabora u ponedjeljak i utorak u Finskoj

ZAGREB, 22. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u ponedjeljak putuje u dvodnevni službeni posjet Finskoj, zemlji koja do kraja godine predsjedava Europskom unijom.
ZAGREB, 22. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u ponedjeljak putuje u dvodnevni službeni posjet Finskoj, zemlji koja do kraja godine predsjedava Europskom unijom.

Šeks u Finsku putuje na poziv predsjednika finskog parlamenta (Eduskunta) Paave Lipponena s kojim će u utorak prijepodne razgovarati o procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji. Šeksu i Lipponenu na sastanku će se pridružiti šefovi zastupničkih klubova finskih parlamentarnih stranaka.

Također u utorak, Šeksa će primiti i finski premijer Matti Vanhanen, a razgovarat će i s članovima Velikog odbora finskog parlamenta, tijela koje je nadležno za pitanja u svezi s Europskom unijom.

Glavna tema razgovora s finskim dužnosnicima bit će napredak Hrvatske u procesu priključenja Europskoj uniji te mogućnosti proširenja parlamentarne suradnje na tom planu.

Finska, koja upravo predsjedava EU-om, snažno podržava nastavak proširenja EU-a, a s Hrvatskom je razvila uspješnu i intenzivnu suradnju pružajući joj aktivnu pomoć kroz projekte EU-a koji imaju za cilj što bržu reformu i prilagodbu državne uprave europskim standardima.

U sklopu bilateralnih odnosa, koji se mogu ocijeniti vrlo dobrima, uspostavljena je i intenzivna parlamentarna suradnja. O tome svjedoči i činjenica da je na obilježavanju stote godišnjice uvođenja univerzalnog prava glasa u Finskoj (prvi u Europi) sudjelovao i predsjednik Hrvatskog sabora. Svečanost je održana 1. lipnja ove godine u finskom parlamentu.

Finska vodi aktivnu vanjsku politiku, posebice u Europi. Njezin predstavnik Olli Rehn aktualni je europski povjerenik za proširenje, a bivši predsjednik Martti Ahtisaari glavni pregovarač UN-a za rješavanje statusa Kosova. Jedan od navedenih prioriteta finskog predsjedanja EU-om (1.7.-31.12.2006.) bio je i nastavak započetih pregovora s Hrvatskom i Turskom.

Osim navedene plodne međuparlamentarne suradnje, Hrvatska i Finska dobro surađuju na području reforme hrvatskog pravosuđa, na području obrane (finska tvrtka Patria pregovara s Hrvatskom vojskom o ugovoru za isporuku 126 oklopnih transportera) te području kulture i znanosti (na Sveučilištu u Helsinkiju, u okviru Katedre za slavenske jezike i književnost, predaje se hrvatski jezik i kultura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙