FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush s najvišim zapovjednicima vojske o Iraku, naciji poručio da cilj ostaje pobjeda

WASHINGTON,21. listopada (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush sastao se u subotu u Washingtonu s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i najvišim zapovjednicima vojske kako bi preispitali mogućnosti promjene taktike u Iraku, gdje američke snage ne uspijevaju zaustaviti ekslaciju nasilja i pritom trpe sve veće gubitke, što povećava pritisak javnosti i političke elite za promjenu politike u Iraku.
WASHINGTON,21. listopada (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush sastao se u subotu u Washingtonu s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i najvišim zapovjednicima vojske kako bi preispitali mogućnosti promjene taktike u Iraku, gdje američke snage ne uspijevaju zaustaviti ekslaciju nasilja i pritom trpe sve veće gubitke, što povećava pritisak javnosti i političke elite za promjenu politike u Iraku.

Na sastanku u Bijeloj kući sudjeluju general John Abzaid, zapovojednik Američke središnje komande, general Peter Pace zapovjednik Združenog stožera Oružanih snaga i video-linkom iz Bagdada general George Casey, glavni zapovjednik snaga u Iraku.

Do sastanka dolazi dva dana nakon što je general Willam Caldwell izjavio kako SAD moraju preispitati plan za uvođenje sigurnosti u Bagdadu jer "sadašnji nije donio očekivane rezultate". On je konstatirao kako je došlo do povećanja broja napada za koalicijske snage za više od 20 posto, zbog njihove veće nazočnosti na terenu.

Ministar Rumsfeld izjavio je kako bi Iračani trebali preuzeti odgovornost za svoju sigurnost i to "bolje prije nego kasnije". Izbjegao je odgovor na pitanje hoće li predsjedniku sugerirati promjenu strategije u Iraku, zbog eskalacije nasilja i najtežih mjesečnih američkih gubitaka od invazije 2003. U prva tri tjedna listopada ubijeno je 75 američkih vojnika.

Predsjednik Bush u subotu je u radijskom obraćanju naciji priznao kako su "posljednji tjedni u Iraku bili teški i za američke snage i za Iračane". Ponovio je, međutim, kako "cilj u Iraku ostaje nepromijenjen: Naš cilj je pobjeda. Ono što se mijenja je taktika kako bi ostavarili taj cilj".

Odbacio je zahtjeve za promjenom strategije i određivanje rokova za smanjenje i povlačenje snaga, koji sve više dolaze i od republikanskih zastupnika, suočenih s gubitkom većine u Kongresu zbog rata u Iraku.

Ankete govore kako dvije trećine Amerikanaca smatra da Bushova strategija u Iraku nije uspjela, a 51 posto smatra kako bi demokrati bili upješniji i u Iraku i u ratu protiv terorizma.

U obraćanju naciji Bush je kao razlog za porast nasilja u Iraku istaknuo i "nastojanja terorista za utiču na javno mnijenje SAD" uoči izbora.

"Oni imaju sofisticiranu propagandnu strategiju. Video kamerama snimaju svoje zločine i emitiraju ih na Internetu...i šalju ih bliskoistočnim TV-mrežama kao što je Al-Jazeera, kao i američkim novinarima i autorima..", rekao je Bush.

Iako to nije izrijekom spomenuo, Bush je spominjanjem "medijskog rata koji vode teroristi" uputio i kritiku CNN-u koji je u petak emitirao šokantni video-zapis, dobijen od skupine "Islamska vojska u Iraku" na kojoj njihovi snajperisti iz parkiranih automobila ubijaju 10 američkih vojnika, i odlaze uz povike "Alah je najveći".

CNN je objavio i posebna objašnjenja o razlozima za emitiranje snimke, no ona je ipak ubrzo skinut s programa.

Bush je ponovo izrazio potporu iračkom premijeru Nouriju al-Malikiju, kojem mnogi u Washingtonu prigovaraju pasivnost, pohvalivši ga da provodi čistku u policiji, pregovara s plemenskim vođama i poduzima druge korake da porazi teroriste i ujedni zemlju.

"Mi ćemo pomoći premijeru Malikiju da izgradi slobodnu zemlju, koja može sama sobom upravljati, održati se i braniti. Pomoći ćemo Iraku da postane snažna demokracija i naš jaki saveznik u ratu protiv terorizma", rekao je Bush.

Naglasio je kako "SAD neće povući svoje snage s bojišta dok ne dovrše misiju" jer bi u suprotnom Irak postao utočište za teroriste i za nove napade na Ameriku, a pale američke žrtve bile bi uzaludne.

Od početka intervencije 2003. ubijeno je 2,780 američkih vojnika, dok se procjene broja ubijenih iračkih civila penju do 655.000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙