FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin poručio europskim čelnicima: Treba nam uzajamna odgovornost

LAHTI,20. listopada (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak u Lahtiju da rusko-europska suradnja na području energetike treba biti utemeljena na "predvidivosti i uzajamnoj odgovornosti".
LAHTI,20. listopada (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak u Lahtiju da rusko-europska suradnja na području energetike treba biti utemeljena na "predvidivosti i uzajamnoj odgovornosti".

Nakon zajedničke radne večere s čelnicima Europske unije, Putin je na konferenciji za novinare izjavio da se partnerstvo između Rusije i EU-a treba razvijati na temelju zajedničkih načela.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasio je da se partnerstvo u području energije treba temeljiti na vladavini zakona, nediskriminaciji, transparentnosti i otvorenom pristupu tržištu.

Barroso je rekao da treba izbjeći politiziciju odnosa u području energije između Rusije i EU-a.

"Vjerujem da je stajalište ruskog predsjednika da treba izbjeći politizaciju pitanja energije. Barem sam ja to tako razumio", rekao je Barroso.

Čelnici Europske unije sastali su se u petak u finskom gradu Lahtiju na neformalnom jednodnevnom summitu, koji je završio radnom večerom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Jedna od glavnih tema summita bilo je pitanje europske zajedničke energetske politike. EU je uvelike ovisna o uvozu nafte i plina iz Rusije. Finsko predsjedništvo je odlučilo pozvati Putina na radnu večeru kako bi razgovarali o poboljšanju suradnje tako da Europa otvori svoje tržište Rusiji u zamjenu da europske tvrtke dobiju veće izglede za eksploataciju ruske nafte i plina.

Ruski predsjednik se osvrnuo na česte zamjerke EU-a da Moskva otežava strana investicije u energetski sektor.

"Naše se zakonodavstvo razvija s ciljem poboljšanja situacije za strane investitore. Opća orijentacija jest da se stranim investicijama u rusko gospodarstvo jamči sigurnost i njihovo pravo vlasništva", rekao je Putin.

Na zajedničkoj večeri čelnika EU-a i predsjednika Putina bilo je postavljeno pitanje rusko-gruzijskih odnosa. Rusija je u posljednje vrijeme poduzela niz mjera protiv Gruzijaca u Rusiji i uvela skoro potpunu blokadu svoga susjeda nakon što je Tbilisi protjerao ruske časnike pod optužbom da su špijuni.

Putin je upozorio na opasnost krvoprolića zbog mogućih sukoba između gruzijskih snaga i njezinih odmetnutih pokrajina Abhazije i Južne Osetije. "Situacija se razvija u pravcu mogućeg krvoprolića", rekao je Putin.

(Hina) xsv ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙