FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo neformalni summit EU-a

LAHTI,20. listopada(Hina) - Čelnici zemalja članica EU-a započeli su u petak u finskom gradu Lahtiju neformalni summit, na kojem je glavna tema energetska politika.
LAHTI,20. listopada(Hina) - Čelnici zemalja članica EU-a započeli su u petak u finskom gradu Lahtiju neformalni summit, na kojem je glavna tema energetska politika.

Europskim čelnicima će se na radnoj večeri pridružiti ruski predsjednik Vladimir Putin. Jedna od glavnih tema summita je pitanje europske zajedničke energetske politike. EU je uvelike ovisna o uvozu nafte i plina iz Rusije.

Finsko predsjedništvo je odlučilo pozvati Putina na radnu večeru tijekom koje bi trebali razgovarati o mogućnosti da Europa otvori svoje tržište Rusiji u zamjenu da europske tvrtke dobiju veće izglede za eksploataciju ruske nafte i plina.

Prije sastanka s Putinom, čelnici EU-a raspravljat će o svojoj budućoj energetskoj politici, između ostaloga i o ambicioznim planovima da do 2020. godine smanje kroz efikasnije korištenje energije potrošnju za 20 posto.

Velika Britanija i Nizozemska uputile su pismo ostalim zemljama u kojem traže da se borba protiv klimatskih promjena stavi u središte energetske politike.

Na summitu će biti riječi i o poticanju inovacija kao načina za jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva. U tu svrhu Komisija je predložila osnivanje Europskog instituta za tehnologiju, oko čega ne postoji suglasnost zemalja članica.

Na zahtjev južnih članica, koje su suočene s velikim imigrantskim valom iz Afrike, čelnici EU-a razgovarat će i pitanju imigracije.

Prije početka summita održan je tradicionalni tripartitni sastanak između predstavnika poslodavaca i sindikata te predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa i predsjedatelja Europskog vijeća Mattija Vanhanena.

(Hina) xsv ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙