FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moj Posao: 5,1 postotni godišnji rast plaća

ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj nominalno je veća za 5,1 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje istraživanje koje je tijekom rujna provedeno na portalu Moj Posao.
ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj nominalno je veća za 5,1 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje istraživanje koje je tijekom rujna provedeno na portalu Moj Posao.

U istraživanju je sudjelovalo 9 tisuća osoba zaposlenih na 174 radna mjesta. Rast plaća od 5,1 posto odnosi se na usporedbu s istraživanjem od prošle jeseni, pri čemu se ne navode iznosi plaća nego usporedbe s prethodnim istraživanjem.

Ustanovljeno je da muškarci imaju u prosjeku 20 posto veću plaću od žena. Ta razlika najmanja je na početku karijere, a najveća između desete i 14. godine radnog iskustva kad muškarci imaju 22,3 posto veću plaću.

Najveće plaće isplaćuju se u Zagrebu, 20,1 posto iznad prosjeka. Slijede Zagrebačka, Karlovačka i Koprivničko-križevačka županija. Najniže plaće su u Vukovarsko-srijemskoj, Ličko-senjskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Prema podacima ovogodišnjeg istraživanja, plaće u Zagrebu su u odnosu na prošlu godinu narasle za 3,4 posto. U Istarskoj županiji rast iznosi 5,7 posto, u Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj plaće su porasle za 4,1 posto. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji rast plaća iznosi 7,3 posto. Plaće su ostale na lanjskom nivou u Osječko-baranjskoj, Vukovarskoj-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Osobe s fakultetom ili akademijom imaju 45,2 posto veću plaću od osoba sa srednjom školom, a razlika je veća s višim stupnjem obrazovanja.

Najbolje je plaćen posao u tvrtkama za zračni promet i prijevoz, farmaceutskoj djelatnosti i ICT sektoru. Najniže su plaće u uslužnoj i zaštitarskoj djelatnosti te u tekstilnoj industriji.

Najbolje su plaćeni informatički inženjeri, a značajno ne zaostaju ni ostali inženjeri. Najniže plaćene struke su 'osobne usluge' i radnici u industriji, s plaćom 35,1 posto ispod prosjeka.

Veće plaće su u tvrtkama u stranom nego u domaćem vlasništvu, a plaće rastu i s povećanjem broja zaposlenih u tvrtki.

Podaci o plaćama s obzirom na položaj u kompanijskoj hijerarhiji, pokazuju da pripravnici imaju plaću 27,5 posto ispod prosjeka. Plaća specijalista je 2,1 posto iznad prosjeka, nižeg menadžmenta 4,2 posto, srednjeg 23,2 posto, a visokog 60,2 posto iznad prosjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙