FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon osmog kruga glasanja bez odluke o latinoameričkom članu Vijeća sigurnosti

NEW YORK, 16. listopada 2006. (Hina) - Niti nakon osmog kruga glasanja u ponedjeljak nije donijeta odluka tko će sljedeće dvije godine zastupati latinoameričku skupinu zemalja u Vijeću sigurnosti.
NEW YORK, 16. listopada 2006. (Hina) - Niti nakon osmog kruga glasanja u ponedjeljak nije donijeta odluka tko će sljedeće dvije godine zastupati latinoameričku skupinu zemalja u Vijeću sigurnosti.

Za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti iz te zone natječu se Gvatemala i Venezuela, a za izbor je potrebno dvije trećine glasova 192 članice Opće skupštine UN-a.

U prvih pet krugova glasanja Gvatemala je dobivala više glasova, ali nedovoljno za izbor, da bi se u šestom krugu dvije zemlje izjednačile. Potom je Gvatemala ponovo izbila u prvi plan, odnosno u osmom krugu dobila 102 naprema 85 glasova, uz pet suzdržanih zemalja. Za izbor je potrebno 127 glasova.

Izbor latinoameričke članice Vijeća sigurnosti ove je godine posebno zanimljiv jer se Sjedinjene Države žestoko opiru izboru Venezuele, čiji je predsjednik Hugo Chavez prije mjesec dana za govornicom UN-a američkog kolegu George W. Busha nazvao "vragom", i zdušno lobiraju za izbor Gvatemale.

Slična se situacija zbila godine 1979. godine kada niti nakon rekordnih 155 krugova glasanja Opća skupština nije mogla odlučiti hoće li članicom Vijeća sigurnosti postati Kuba ili Kolumbija. U 156. krugu kao kompromisni kandidat izabran je Meksiko.

Glasanje Opće skupštine o Gvatemali ili Venezueli nastavit će se tijekom ponedjeljka po mjesnom vremenu. I latinoameričke zemlje podijeljene su oko svoga kandidata. Tako se smatra da Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Bolivija podupiru Venezuelu dok se Meksiko, Kolumbija i većina zemalja srednje Amerike zalažu za Gvatemalu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙