FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje JI Europe za zajedničku borbu protiv kriminala i terorizma

KARAĐORĐEVO, 16. listopada 2006. (Hina) - Čelnici sedam zemalja jugoistočne Europe, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, dogovorili su se u ponedjeljak o zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.
KARAĐORĐEVO, 16. listopada 2006. (Hina) - Čelnici sedam zemalja jugoistočne Europe, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, dogovorili su se u ponedjeljak o zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Predsjednici Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Rumunjske rekli su u deklaraciji prihvaćenoj na susretu u vojvođanskom Karađorđevu kako je zajedničko djelovanje u suprotstavljanju organiziranom kriminalu i terorizmu uvjet sigurnosti svake zemlje i regije u cjelini.

Oni su u završnom dokumentu o borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma istaknuli obvezu svojih zemalja da zaključe sporazum o policijskoj suradnji, usklade zakonodavstva s onim u Europskoj uniji te uspostave suradnju s odgovarajućim tijelima EU-a i NATO-a.

Radi uspješne zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma, potrebno je samoosposobljavati obavještajno-sigurnosne službe, policijsku i pravosudna tijela i osigurati razmjenu informacija, navodi se u deklaraciji.

Šefovi država regije obvezali su se na stalan dijalog te na održavanje sastanaka resornih ministara jednom na godinu radi suradnje u borbi protiv kriminala i terorizma.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, sudionici skupa bili su suglasni u stavu da na organizirano djelovanje kriminalaca, kojima granice ne predstavljaju nikakve zapreke, države moraju odgovoriti zajedničkom, organiziranom i planiranom akcijom.

Domaćin skupa srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je da zemlje regije moraju svojom suradnjom pridonijeti sigurnosti Europe te dodao da siromaštvo, teško ekonomsko stanje i građana i država pogoduju jačanju kriminala te ih trebaju iskorijeniti.

Najavio je formiranje tima stručnjaka koji će surađivati s tijelima EU.

Na pitanje novinara kako se nazočni osjećaju na mjestu gdje su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dijelili BiH, Tadić je odgovorio šalom da je jučer na zajedničkoj večeri zabranio uporabu salveta i papira zahvaljujući poukama iz prošlosti.

Predsjednik Mesić je rekao da je Karađorđevo nekad imalo drugačiji image primjerice 1971. godine kao i kasnije, ali da današnji summit pokazuje da image jednom mjestu daju ljudi te dodao da su danas okupljeni oni koji žele mir i uspostavu euro standarda u regiji. Mesić je također rekao da se sada treba zajednički boriti protiv negativnih učinaka globalizacije.

Tadić je rekao da se o Kosovu nije razgovaralo, ali je upozorio da bi nestabilnost Srbije mogla izazvati nestabilnost u regiji i da bi mijenjanje granica bilo presedan. Zauzeo se za kompromisno rješenje koje bi zadovoljile srpsku i albansku stranu kao i regiju.

Predsjednik Albanije Alfred Moisiu izrazio je neslaganje s tim stavom i ponovio da Albanija podržava neovisnost Kosova te dodao da su kompromisi mogući samo o modalitetima.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Branko Crvenkovski također su potvrdili odlučnost u zajedničkoj borbi protiv kriminala i terorizma. Skupu je nazočio i potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙