FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka polemizira o šest milijuna novih siromaha

BERLIN, 16. listopada 2006. (Hina/AFP) - Njemačka otkriva svoje nove siromahe: objavljivanje studije koja pokazuje da osam posto Nijemaca pripada "potklasi" nesigurna života izazvala je raspravu o nastanku te kategorije bez izgleda za budućnost.
BERLIN, 16. listopada 2006. (Hina/AFP) - Njemačka otkriva svoje nove siromahe: objavljivanje studije koja pokazuje da osam posto Nijemaca pripada "potklasi" nesigurna života izazvala je raspravu o nastanku te kategorije bez izgleda za budućnost.

Problemi su već dugo prisutni. Smrt malog Kevina, otkrivenog u zamrzivaču svojeg oca u Bremenu, male Leonie, čija je majka alkoholičarka, u Saskoj-Anhalt prošlog tjedna, podsjećaju na ostale, više manje spektakularne. Statistike o siromaštvu, posebice među djecom, redovito se objavljuju i odašilju ne baš laskavu sliku nejednakosti u zemlji.

No, tek kad je predsjednik Socijaldemokratske stranke (SPD) Kurt Beck izgovorio riječ "potklasa" politički se svijet zabrinuo. A počela je rasprava koja liči na progon vještica oko odgovornih za pojavu.

Nedjeljno objavljivanje izvadaka iz studije ostvarene za račun Zaklade Friedrich Ebert, bliske SPD-u, tu je stvarnost pretvorio u brojke i dolio ulje na vatru. Osam posto Nijemaca, to jest više od šest milijuna osoba, pripadaju novom dijelu populacije obilježenom "velikom financijskom nesigurnošću", pa čak i "vrlo slabim mjesečnim primanjima, vrlo malim stanarskim vlasništvom i štednjom, dugovima, slabom obiteljskom podrškom".

Potraga za odgovornim brzo se zaustavila na bivšem kancelaru Gerhardu Schroederu i njegovoj reformi tržišta rada, nazvanoj Hartz IV, uvedenoj početkom 2005. i za mnoge sinonimu nesigurnosti. Hartz IV poveo je nekoliko milijuna osoba iz režima socijalne pomoći prema obeštećenju nezaposlenih, s idejom da ih se vrati na posao.

U bivšem DDR-u taj je psototak 20 posto. To je brojka koja bi se mogla usporediti s nezaposlenošću koja pogađa više od 16 posto aktivnog stanovništa u tom području.

"Velika koalicija tek se počinje čuditi da postoji nova potklasa koja se širi u Njemačkoj", piše u ponedjeljak dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Sa strane SPD-a dolaze najžešći napadi spram bivše vlade. No, malo je prijedloga i pomoći.

"Velika koalicija mora napokon imati hrabrosti suočiti se s tim problemom, umjesto slijeganja ramenima na koje posvuda nailazimo", dodaje dnevnik Frankfurter Rundschau u svojem uvodniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙