FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muslimani nalaze pogreške u Papinom govoru o islamu

PARIZ, 14. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Muslimanski teolozi napisali su papi Benediktu XVI. otvoreno pismo, prihvativši njegov poziv na iskreni dijalog, u kojem su naveli navode ono što smatraju činjeničnim pogreškama u njegovom posljednjem govoru o islamu koji je izazvao prosvjede u cijelom muslimanskom svijetu.
PARIZ, 14. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Muslimanski teolozi napisali su papi Benediktu XVI. otvoreno pismo, prihvativši njegov poziv na iskreni dijalog, u kojem su naveli navode ono što smatraju činjeničnim pogreškama u njegovom posljednjem govoru o islamu koji je izazvao prosvjede u cijelom muslimanskom svijetu.

Trideset i osam stručnjaka, među kojima veliki muftije iz Egipta, Omana, Uzbekistana, Istanbula, Rusije, BiH, Hrvatske, Kosova, kao i šijitski ajatolah, jordanski princ Ghazi bin Mohammad bin Talal i akademici sa sjedištem u Britaniji i SAD-u, rekli su da su prihvatili izraze žaljenja Benedikta XVI. zbog prosvjeda koji je govor izazvao i izraze štovanja upućene svim muslimanima.

Pismo izaziva tog bivšeg profesora teologije na njegovu vlastitom području stručnosti i daje mu loše ocjene zbog pogrešnog shvaćanja Kurana, korištenja krivih izraza i citiranja opskurnih i moguće pristranih izvora.

Govoreći u Regensburgu početkom rujna Benedikt je naveo bizantskog cara iz 14. stoljeća koji je rekao kako je islam zao i iracionalan te da ga se širi mačem.

Govor je potaknuo prosvjede diljem muslimanskog svijeta, nekoliko crkvi je napadnuto na Blsikom istoku, a talijanska redovnica je ubijena u Somaliji. Benedikt je rekao kako se ne slaže s carem kojega je citirao.

Teolozi su okrivili Papu što je rekao u svom govoru da je stih u Koranu koji zagovara vjersku slobodu napisan kada je prorok Muhamed bio politički slab, a da su "upute ...glede svetog rata" napisane dok je bio jak.

Muslimanski teolozi kažu u pismu da je stih u Kuranu koji zagovara vjersku slobodu napisan dok je prorok Muhamed vladao Medinom i želio je spriječiti da preobraćenici prisiljavaju svoju djecu da zbog islama odustanu od kršćanska ili judaizma.

U pismu se također navodi da je Papa pogrešno preveo "džihad" kao "sveti rat" jer "džihad" znači "borba na Božjem putu" i ne mora nužno uključivati silu.

Benedikt XVI. koristio je "vrlo marginalan izvor", pišu muslimanski teolozi, dok je citirao opskurnog mislioca iz 11. stoljeća, Ibn Hazmu, koji je rekao da muslimani vjeruju da je Bog tako transcendentan da ga čak ne vezuje ni njegova vlastita riječ.

Oni su također doveli u pitanje dijelove u kojima je rekao ili implicirao da je islam iracionalan, nasilan i da se temelji na prisilnom preobraćenju.

"Da su muslimani željeli preobratiti sve druge silom, ne bi ostala niti jedna crkva ili sinagoga u islamskom svijetu", napisali su teolozi.

Također su upitali kako je Benedikt mogao reći da je nasilje u suprotnosti s Božjom prirodom, kada ga je Isus Krist primijenio kako bi izbacio mjenjače novca iz Hrama u Jeruzalemu.

Bolje bi bilo reći da su okrutnost, brutalnost i agresija protiv Božje volje, kazali su oni i dodali da ih islamski koncept džihada također osuđuje.

U pismu se kaže da su neki muslimani primijenili nasilje zbog "utopijskih snova", ali da je to u suprotnosti s islamskim učenjem, i posebice se osuđuje ubojstvo talijanske časne sestre u Somaliji.

Muslimanski teolozi također su ukorili papu jer temelji svoja stajališta o islamu na knjigama dvojice katoličkih pisaca i ustvrdili su da bi kršćani i muslimani trebali "razmotriti aktualne glasove onih s kojima vodimo dijalog, a ne samo onih koji su našeg uvjerenja".

Ovo pismo biti će uručeno vatikanskom nunciju u nedjelju u Ammanu, javio je Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙