FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Yunus: Nobelova nagrada poticaj borbi protiv siromaštva

DHAKA, 14. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhammad Yunus iz Bangladeša izjavio je u subotu da njegov izbor daje svjež poticaj borbi protiv siromaštva diljem svijeta i njemu donosi novu odgovornost.
DHAKA, 14. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhammad Yunus iz Bangladeša izjavio je u subotu da njegov izbor daje svjež poticaj borbi protiv siromaštva diljem svijeta i njemu donosi novu odgovornost.

"To je vrlo sretna vijest za mene i za narod. No to nam je donijelo teret nove odgovornosti", kazao je novinarima u svom domu u Dhaki.

"Sada će rat protiv siromaštva biti dodatno pojačan diljem svijeta. To će pojačati borbu protiv siromaštva kroz mikrokredite u većini zemalja", dodao je. "I neće biti siromaštva. Nigdje".

Profesor ekonomije u dobi od 66 godina osnovao je Grameen banku 1976. godine kako bi omogućio pristup kreditima najsiromašnijima, posebice iz seoskih domaćinstava bez zemlje. Zbog toga je dobio nadimak "bankar siromašnih".

Neki se nadaju da će Nobelova nagrada za mir - prva u bilo kojoj kategoriji za Bangladeš - toj zemlji, koja je nastala 1971. godine nakon rata za neovisnost i najvećim dijelom svoje povijesti obilježenoj udarima i prirodnim katastrofama, pomoći u stvaranju mirnije budućnosti.

Yunus je kazao da je njegova misija učiniti Bangladeš zemljom bez siromaštva.

"Trenutačno nam je cilj prepoloviti razinu siromaštva u Bangladešu do 2015. godine, a zatim sasvim iskorijeniti siromaštvo u idućih 15 godina", kazao je.

Vijest o tome da je Nobelovu nagradu dobio njihov dobročinitelj, izazvala je oduševljenje tisuće Bangladešana koji su u subotu obišli Yunusov dom odajuči mu na taj način počast.

"Presretan sam zato što je dobio Nobela za mir, jer ono što je on učinio za mene i za tisuće obitelji je jednostavno prekrasno", kazao je jedan od okupljenih.

Više pd šest milijuna Bangladešana - najviše žena, domaćica, sa sela i bez zemlje - izašle su iz bijede zahvaljujući mikro- kreditima koje je izmislio Yunus, u zemlji gdje polovica od 130 milijuna stanovnika živi s manje od jednog dolara dnevno.

I predsjednik Bangladeša Iajuddin Ahmed ne štedi pohvale na račun dobitnika Nobelove nagrade.

"Slika Bangladeša će u cijelom svijetu biti podignuta zahvaljujući ovoj Nobelovoj nagradi koja je dodijeljena jednoj posebnoj osobi, Muhammadu Yunusu", kazao je bangladeški predsjednik.

Bangladeški tisak također je pun hvale za svog heroja: "Svi sanjamo, ali je san profesora Yunusa odvažan san", naslov je dnevnika "Daily Star".

"Čestitke Gospodinu Bangladešu", oduševljeno piše "Jai jai Din". "Konačno Bangladeš ima ulogu modela na međunarodnoj ljestvici", dodaje taj list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙