FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srušena amiška škola u Nickel Minesu

WASHINGTON,12. listopada 2006. (Hina) - Amiška škola u naselju Nickel Mines na jugu američke savezne države Pennsylvanije, u kojoj je sumanuti Charles Carl Roberts prije deset dana ubio pet učenica, a pet teško ranio, u četvrtak je srušena do temelja.
WASHINGTON,12. listopada 2006. (Hina) - Amiška škola u naselju Nickel Mines na jugu američke savezne države Pennsylvanije, u kojoj je sumanuti Charles Carl Roberts prije deset dana ubio pet učenica, a pet teško ranio, u četvrtak je srušena do temelja.

Prije zore, pod svjetlom reflektora, građevinskim strojevima srušena je skromna škola s jednom prostorijom, poprište teškog zločina koji je šokirao mirnu amišku zajednicu u Pennsylvaniji i američku javnost.

Škola je srušena za 15 minuta, a njezini ostaci odvezeni pred pogledima dvadesetak okupljenih muškaraca u tradicionalnoj amiškoj odjeći. "Mislim da je u zajednici postojao raširen osjećaj da je važno ukloniti zgradu. Posebno zbog djece, ali ne samo zato", rekao je Herman Bontrager, amiški poslovni čovjek koji istupa kao glasnogovornik zajednice.

Amiši su poznati po izgradnji kuća i drugih objekata ručnim alatom, bez pomoći moderne tehnologije, no ovaj su posao povjerili specijaliziranoj tvrtki za rušenje.

Amiška škola u Nickel Minesu uklonjena je tjedan dana nakon što su pokopane ubijene djevojčice stare 6 do 13 godina.

Ubojica Charles Carl Roberts upao je 2. listopada u školu teško naoružan i pripremljen za dugu opsadu. Deset djevojčica držao je kao taoce oko sat vremena, prije nego što je pucao u njih. Kad je policija upala u zgradu, ubio je i sebe.

Djevojčice ranjene toga dana vjerojatno su još u bolnici, no na zahtjev roditelja bolnice su prestale davati informacije o njima.

Amiška zajednica u okrugu Lancaster koja broji oko 30.000 ljudi iskazala je zapanjujuću sposobnost praštanja nakon zločina. Roditelji i rodbina ubijenih djevojčica poručili su da opraštaju ubojici Robertsu, na pokop su pozvali njegovu suprugu i djecu, a predstavnici zajednice bili su na pokopu ubojice.

Ubojica Roberts, 32-godišnji vozač cisterne u lokalnoj mljekari koji je skupljao mlijeko s amiških farmi, u oproštajnom je pismu supruzi kao motiv zločina naveo osvetu zbog 20 godina starog incidenta, kada je kao 12-godišnjak navodno seksualno zlostavljao dvije rođakinje stare 3 ili 4 godine.

Policija nije došla do dokaza da se taj incident uistinu dogodio, a psihijatri su ocijenili da je riječ o bolesnoj osobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙