FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 12. listopada 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 12. listopada 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Francuski znanstvenik otkrio je na Cipru novu vrstu miša, izvijestio je u četvrtak londonski Times. Ciparski miš, stručno nazvan Mus Cypriacus ima veću glavu, oči, uši i zube od dosad poznatih vrsta, a genetička istraživanja pokazala su da je riječ o nepoznatoj vrsti, dodaje Times. Novoga miša otkrio je Thomas Cucchi, francuski znanstvenik zaposlen na sveučilištu Durham na sjeveru Engleske, dok je proučavao mišja zubala iz kamenoga doba. Znanstvenik tvrdi da je Mus Cypriacus na Cipru živio i prije dolaska čovjeka na taj otok. "Nove vrste sisavaca obično se otkrivaju na mjestima velike bioraznolikosti poput jugoistočne Azije i općenito se misli da su svi europski sisavci već otkriveni", rekao je Cucchi za Times.

NEW YORK - Libijska vlada ugovorila je s američkom neprofitnom udrugom kupnju jeftinih prijenosnih računala za svu svoju školsku djecu, njih oko 1,2 milijuna, objavio je američki list The New York Times. Projekt bi trebao završiti do lipnja 2008., čime bi Libija postala prva zemlja u svijetu u kojoj će sva školska djeca imati pristup internetu. Nicholas Negroponte, voditelj projekta Laptop za svako dijete, kazao je da će ugovorom vrijednim 250 milijuna američkih dolara, Libija kupiti 1,2 milijun računala, osigurati server za svaku školu te svu potrebnu infrastrukturu, uključujući i tehničke savjetnike. Projekt se odvija uz potporu Programa za razvoj Ujedinjenih naroda. Libijski vođa Moamer el Gadafi prihvatio je projekt u želji za većim otvaranjem svoje zemlje.

NEW YORK - Cijene hrane u elitnim njujorškim restoranima porasle su u odnosu na 2005., no fino večerati u skupom restoranu u New Yorku još je uvijek povoljnije nego li u Londonu, Tokiju ili Parizu, ocjenjuje poznati američki gastronomski vodič Zagat. Prikupivši podatke o cijenama obroka u više od 20 najelitnijih njujorških restorana, Zagat ocjenjuje da prosječan obrok u skupom restoranu stoji oko 128 dolara, što je za 15 posto više nego li 2005. No za večeru u šik restoranu u Tokiju treba izdvojiti prosječno 206 dolara, u Londnu 157 dolara, a u Parizu 191 dolar, navodi Zagat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙