FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britancima najviše od svih Europljana prijeti debljina

LONDON, 10. listopada 2006. (Hina/AFP) - Velika Britanija je zemlja s najvećim brojem pretilih osoba u Europi, a ta se tendencija pogoršava usprkos nastojanju društva i javnih ustanova.
LONDON, 10. listopada 2006. (Hina/AFP) - Velika Britanija je zemlja s najvećim brojem pretilih osoba u Europi, a ta se tendencija pogoršava usprkos nastojanju društva i javnih ustanova.

Prema ispitivanju koje je u utorak objavilo ministarstvo zdravstva, 23 posto Britanaca je gojazno, nasuprot primjerice osam posto Talijana, devet posto Francuza i 12 posto Nijemaca.

Više od 20 posto Britanaca je pretilo ili ima prekomjernu tjelesnu težinu. Ako je vjerovati brojkama OECD-a na koje se oslanja ministarstvo, stanje u zemlji bliži se onom koje prevladava u SAD-u, zemlji gdje je taj problem najizraženiji.

"Portret zdravlja u Engleskoj" ističe važan otklon između sjevera zemlje, gdje je postotak gojaznih osoba najveći, i juga zemlje.

Dokument sugerira kako cilj postavljen 2004., da se zaustavi povećanje debljine kod djece mlađe od 11 godine, neće biti ispunjen.

Iako siromaštvo favorizira debljinu, ono samo djelomično objašnjava fenomen koji puno duguje amerikanizaciji načina života, puno izraženijoj u Velikoj Britaniji nego drugdje u Europi.

Europski eldorado brze prehrane, Velika Britanija je obećana zemlja za "snacking" (grickanje). Prosječni supermarket nudi dvije čitave stalaže s prženim krumpirićima, a treću sa slanim keksima.

Kod trgovca tiskovina, često se na blagajni nude čokoladne štangice ili bomboni po nižoj cijeni u zamjenu za kupovinu neke tiskovine.

Samo potrošnja čipsa iznosi 7,2 kg po stanovniku godišnje, nasuprot jednom kilogramu u Italiji.

Dvadeset posto britanske djece proguta pet litara jestivog ulja godišnje samo jedući čips, upozorila je u rujnu Britanska zaklada za srce.

Ostale su se udruge zauzele, zasad bezuspješno, za zabranu reklamiranja nezdrave hrane na televiziji prije 21 sat.

Dosad se pokazala najučinkovitijom kampanja kuhara Jamieja Olivera. Mladi se kuhar poslužio nizom tv emisija kako bi nagnao roditelje da se zagledaju u tanjure svoje djece, i osudio nisku kvalitetu prehrane u školskim kantinama.

Vlada se obvezala da će udvostručiti davanja školskim kantinama gdje je povrće još uvijek rijetko.

Država je otad zabranila slatkiše u kantini i u aparatima postavljenima u školi. Malo po malo, pladnjevi s obrokom postaju sve uravnoteženiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙