FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić: odbačena kaznena prijava zbog tavana u Poreču

PULA, 10. listopada (HINA) - Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je rješenjem od 4. listopada kaznenu prijavu protiv istarskog župana Ivana Jakovčića osumnjičena za zlouporabu položaja, t.j. da je na povlašten način postao vlasnikom djela zgrade u Poreču u Ulici 8. marta 1, potvrdio je Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli.
PULA, 10. listopada (HINA) - Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je rješenjem od 4. listopada kaznenu prijavu protiv istarskog župana Ivana Jakovčića osumnjičena za zlouporabu položaja, t.j. da je na povlašten način postao vlasnikom djela zgrade u Poreču u Ulici 8. marta 1, potvrdio je Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli.

"Kao legalist ne želim komentirati rješenje, kao što to nisam činio ni onda kad mi je pravomoćnom presudom oduzeto selo Sveti Juraj", izjavio je Jakovčić.

Županijsko državno odvjetništvo u suradnji s policijom i USKOK-om pokrenulo je istragu na inicijativu novinara "Glasa Istre" Dražena Majića, no tijekom istrage nije utvrđeno da je Jakovčić na bilo koji način utjecao na pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Poreča Vesnu Kordić i bivšeg gradonačelnika Josipa Marasa.

Naime, kako se navodi u rješenju, državno odvjetništvo ne drži prijepornim to što je Jakovčić ugovor o kupnji sklopio dvije godine od kako je na javnom natječaju izabran za najpovoljnijeg ponuđača te što je tavan površine 66 metara platio 16.668 eura.

"Očito je da su novinari 'Glasa Istre' zbog kupnje tavana protiv mene provodili medijski linč. Nadam se da će se medijska hajka sada stišati", izjavio je Jakovčić.

Župan je danas pozdravio i Vladinu odluku da liberalizira tržište nekretnina i za talijanske državljane, kako je to već učinjeno za državljane drugih zemalja Europske unije. Odluku smatra vrlo važnom jer, kako je rekao, "možemo očekivati da će Italija i njezina vlada postati glavni politički sponzor ulaska Hrvatske u EU".

"Nema sumnje da ta odluka pridonosi jačanju prijateljstva i boljoj suradnji u svim područjima s Italijom znajući da je to bio najveći otvoreni bilateralni problem", kazao je Jakovčić. Dodao je kako time Hrvatska dobiva snažnu i važnu državu Europske unije uza se te vjeruje da će Prodijeva Vlada biti jedan od jakih političkih motora za ubrzan ulazak Hrvatske u EU.

Jakovčić je ujedno pozvao hrvatsku i talijansku vladu da što prije riješe i dio koji se tiče isplate Hrvatske u korist Italije za odštetu esula. Po njegovim riječima riječ je o oko 35 milijuna dolara čime bi Hrvatska ispunila svoje obveze iz Osimskog sporazuma. On je predložio i da se dio tog novca iskoristi za gradnju kuće hrvatsko-talijanskog prijateljstva, odnosno kuće jadranskog prijateljstva, o čemu je već izvijestio predsjednika Stjepana Mesića te bivšeg talijanskog predsjednika Carla Azeglija Ciampija.

Na novinarski upit o najnovijim događajima u "Glasu Istre" Jakovčić je danas kazao kako je očito riječ o obračunima unutar te izdavačke kuće.

"Odlučno odbacujem i moje i IDS-ovo sudjelovanje u ičemu što se zbiva u 'Glasu Istre'. Ni ja ni itko iz IDS-a nema nikakve materijalne, poslovne ili bilo koje druge interese, osim želje da mediji budu neovisni i nepristrani", zaključio je Ivan Jakovčić.

(Hina) xdspo yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙