FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inozemna izravna ulaganja u prvom polugodištu 1,1 milijardu eura

ZAGREB, 9. listopada 2006. (Hina) - Inozemna izravna ulaganja u prvom polugodištu 1,1 milijardu eura
ZAGREB, 9. listopada 2006. (Hina) - Inozemna izravna ulaganja u prvom polugodištu 1,1 milijardu eura

HINA - Financijski servis

Stranci su u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine uložili ukupno 1,125 milijardi eura, a ukupna su inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do konca lipnja ove godine iznosila 12,5 milijardi eura, najnoviji su podatci Hrvatske narodne banke.

Od ukupnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine više od polovice ili 527,7 milijuna eura, odnosi se na zadržane zarade, vlasnička ulaganja iznosila su 313,1 milijun eura, dok se preostalih 284,4 milijuna eura odnosi na ostala ulaganja (obuhvaćaju trgovinske kredite, kredite, te valute i depozite).

Statističke podatke o izravnim inozemnim ulaganjima u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine dobrim je dijelom obilježila transakcija vezana uz Splitsku banku, koju je austrijska Bank Austria Creditanstalt prodala francuskoj bankarskoj grupaciji Societe Generale, uz cijenu od oko milijardu eura.

Podatci središnje banke pokazuju, naime, da je s nešto više od milijardu eura (1.054 milijuna eura) Francuska zemlja iz koje dolazi najviše ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine, dok se kod Austrije u istom razdoblju bilježi odljev u iznosu 535,8 milijuna eura. Odljev, objašnjavaju u HNB-u, može značiti ili povlačenje zarade ili prodaju.

Podatci pak o izravnim vlasničkim ulaganjima i zadržanim zaradama od izravnih ulaganja po djelatnostima, a u šest mjeseci riječ je o iznosu od ukupno 840,8 milijuna eura, pokazuju da se najznačajniji dio, više od 70 posto ili 589,6 milijuna eura odnosi na financijsko posredovanje, osim osiguravajućih i mirovinskih fondova, odnosno na bankarstvo.

Po djelatnostima potom slijedi trgovina na veliko i posredovanje u trgovini s izravnim vlasničkim ulaganjima i zadržanim zaradama od ulaganja u iznosu od 100,8 milijuna eura, te pošta i telekomunikacije i vađenje nafte i zemnog plina s ulaganjima od 82,7, odnosno 82,1 milijun eura u prvih šest mjeseci ove godine.

U nekoliko je pak djelatnosti zabilježen i odljev, što vjerojatno znači povlačenje zarade od izravnih ulaganja, najviše, 129,9 milijuna eura u djelatnosti proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda.

U proteklih 13 i pol godina strancima su najzanimljivije djelatnosti za ulaganja u Hrvatsku bila financijsko posredovanje s ukupnim izravnim vlasničkim ulaganjima i zadržanim zaradama od ulaganja od 3,1 milijardu eura, potom telekominikacije s ulaganjima od 1,5 milijardi eura, te kemijska industrija s ulaganjima od 1,04 milijarde eura.

Najznačajniji ulagači u Hrvatsku od 1993. su tvrtke iz Austrije (2,65 milijardi eura), Njemačke (2,08 milijardi), SAD-a (1,2 milijarde eura), a nakon ulaganja više od milijarde eura u prvoj polovici ove godine na četvrtom su mjestu tvrtke iz Francuske (ukupno 1,19 milijardi eura).

Po visini ulaganja u proteklih 13 i pol godina slijede tvrtke iz Italije (971,7 milijuna eura), Mađarske (895,9 milijuna eura), Nizozemske (863,1 milijun eura), Luksemburga (776 milijuna), Slovenije (519,5 milijuna eura) itd.

Prema podatcima Hrvatske narodne banke, hrvatske su tvrtke u inozemstvo u prvoj polovici ove godine uložile 22,9 milijuna eura, a od 1993. do sredine ove godine ukupno 1,7 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙