FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnici se neće protiviti zahtjevu RH za statusom 'amicusa'

ZAGREB, 8. listopada 2006. (Hina) - Branitelji u haškim predmetima "Čermak i Markač" te "Prlić i drugi" neće se protiviti zahtjevu Republike Hrvatske za statusom "prijatelja suda" pred tom institucijom, odnosno prepustit će odluku sudskom vijeću bez posebnog očitovanja, doznaje se u nedjelju od odvjetnika iz tih predmeta.
ZAGREB, 8. listopada 2006. (Hina) - Branitelji u haškim predmetima "Čermak i Markač" te "Prlić i drugi" neće se protiviti zahtjevu Republike Hrvatske za statusom "prijatelja suda" pred tom institucijom, odnosno prepustit će odluku sudskom vijeću bez posebnog očitovanja, doznaje se u nedjelju od odvjetnika iz tih predmeta.

Branitelji generala Ivana Čermaka i Mladena Markača pripremaju podneske u kojima se "neće protiviti" takvom zahtjevu Republike Hrvatske, doznaje se u nedjelju od Jadranke Sloković i Gorana Mikuličića.

Takvo neutralno stajalište proizlazi iz toga da Republika Hrvatska kao prijatelj suda nije produžena ruka obrane, nego angažira eksperte s međunarodnopravnim iskustvom koji mogu pomoći u utvrđivanju, primjerice, pojma udruženog zločinačkog poduhvata, objašnjava Mikuličić.

Stajalište je branitelja u predmetu "Prlić i drugi" da odluku o statusu prijatelja suda za Hrvatsku prepuste sudskom vijeću bez posebnog očitovanja, doznaje se iz krugova obrane u tom predmetu.

Haški sud objavio je ovog tjedna podnesak branitelja generala Ante Gotovine koji podržavaju zahtjev Republike Hrvatske da se pred Haškim sudom pojavi kao "prijatelj suda" (amicus curiae) jer smatraju da Hrvatska ima "jasan interes u osiguranju točnosti povijesnih činjenica".

Gotovinin branitelj Luka Mišetić u svom je podnesku istaknuo da, iako se interesi Hrvatske i obrane poklapaju na mnogim poljima, branitelji generala Gotovine u ovom postupku nisu i odvjetnici Hrvatske.

Hrvatska je polovicom rujna u predmetima "Gotovina", "Čermak i Markač" te "Prlić i ostali", zatražila da joj se odobri status "prijatelja suda". Ona smatra da će, podnescima koje će sastaviti pravni eksperti i povjesničari - prijatelji suda, osporiti neprihvatljive kvalifikacije haškog tužiteljstva iz optužnica u ta tri predmeta, a prema kojima su zločini u Hrvatskoj i BiH počinjeni u okviru "udruženog zločinačkog pothvata" u kojemu je sudjelovao tadašnji državni i vojni vrh RH.

Haško je tužiteljstvo, nakon što je u rujnu glavna haška tužiteljica Carla del Ponte najavila protivljenje hrvatskom zahtjevu, ovog tjedna u podnescima formaliziralo to stajalište. Tužiteljstvo se protivi zahtjevima Republike Hrvatske da se pred Haškim sudom pojavi kao "prijatelj suda" jer su područja kojima se Hrvatska želi baviti u tom svojstvu "preširoka i neodređena" te "nebitna" za utvrđivanje individualne odgovornosti optuženih.

Tužiteljstvo podsjeća da je dosadašnja praksa da se status "prijatelja suda" dodjeljuje radi pravnih pitanja i drži da davanje tog statusa radi utvrđivanja činjenica za sobom povlači niz problema uključujući i to da osoba koja nastupa u svojstvu "prijatelja suda" nije podložna protuispitivanju. Usto, osobe koje nastupaju u svojstvu "prijatelja suda" nisu neposredni svjedoci događaja, a same ne mogu zvati svjedoke, navodi se u očitovanju tužiteljstva o hrvatskim zahtjevima za dodjeljivanjem statusa "prijatelja suda".

Po tužiteljstvu hrvatski je zahtjev za dobivanjem statusa problematičan i zbog toga što pokazuje i određenu mjeru pristranosti zbog koje Hrvatska ne može biti od pomoći sudskom vijeću.

Obrana generala Čermaka namjerava polemizirati u svom podnesku s nekim stajalištima tužiteljstva uključujući i ono o pristranosti prijatelja suda kao prepreci za dodjeljivanje tog statusa.

Haški branitelji ocjenjuju upitnim i tvrdnju tužiteljstva da Hrvatska ne ispunjava kriterije koje za status "prijatelja suda" propisuju haška pravila jer je jedini propisani standard - diskreciono pravo vijeća da donese odluku.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja 1995. godine, a političko i vojno vodstvo bosanskih Hrvata optuženo je u predmetu "Prlić i drugi" za zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Konačnu odluku o zahtjevu Republike Hrvatske donijet će nadležna sudska vijeća u tim predmetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙