FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za nedjelju, 8. listopada

ZAGREB, 7. listopada 2006. (Hina) - Objavljujemo Najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za nedjelju, 8. listopada.
ZAGREB, 7. listopada 2006. (Hina) - Objavljujemo Najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za nedjelju, 8. listopada.

ZAGREB - U nedjelju, 8. listopada je Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Na taj dan godine 1991. Sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s republikama i pokrajinama u bivšoj SFRJ. Dan prije, 7. listopada 1991., kad je istekao tromjesečni moratorij na osamostaljenje koji je od Hrvatske tražila Europska zajednica radi pokušaja da se jugoslavenska kriza mirno riješi, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zbog opasnosti od novih zračnih napada, Sabor je 8. listopada povijesnu sjednicu održao u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Dan neovisnosti obilježen je svečanom sjednicom Hrvatskoga sabora na kojoj su u petak bili nazočni svi državni dužnosnici i predstavnici diplomatskog zbora, političkog, javnog i kulturnog života, te polaganjem vijenaca za poginule branitelje i na grob prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

VARAŽDIN - Dodjelom nagrada završit će ovogodišnje 36. varaždinske barokne večeri (Gradska vijećnica u 11 sati). Nagradu "Ivan Lukačić" Festivalsko vijeće Varaždinskih baroknih večeri dodjeljuje za muzikološki rad koji bitno pridonosi istraživanju naše glazbene baštine, a nagradu "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju solista, dirigenta ili komornog ansambla. Nagradu "Kantor" dodjeljuje dnevnik "Vjesnik" vrhunskim hrvatskim interpretatorima glazbenoga djela Johanna Sebastiana Bacha izvedenog na Varaždinskim baroknim večerima.

Dežurni urednici na Desku OSV Hrvatska:

prijepodne/poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

poslijepodne/navečer - Milka Ćurković

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙