FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Savjest" Južne Afrike, Desmond Tutu slavi 75. rođendan

CAPE TOWN, 6. listopada 2006. (Hina/AFP) - Desmond Tutu, bivši anglikanski nadbiskup iz Cape Towna, koji je uz bivšeg predsjednika Nelsona Mandelu bio ikona borbe protiv apartheida a danas je "savjest" Južne Afrike, slavi u subotu 75. rođendan.
CAPE TOWN, 6. listopada 2006. (Hina/AFP) - Desmond Tutu, bivši anglikanski nadbiskup iz Cape Towna, koji je uz bivšeg predsjednika Nelsona Mandelu bio ikona borbe protiv apartheida a danas je "savjest" Južne Afrike, slavi u subotu 75. rođendan.

"Zamislite da umjesto boje kože odaberu nos i odrede da ljudi s velikim nosom (a sam Tutin nos prilično je velik) nemaju pravo glasa...", kazao je Tutu 2001., osuđujući potpunu apsurdnost rasističkog i segregacijskog režima apartheida.

Režim je srušen 1994. godina nakon dugih godina borbe protiv represije i rasizma, no Tutu danas upozorava na devijacije u koje zapada novo vodstvo Južne Afrike i njezin narod.

Apartheid je možda "do te mjere uništio ljude da su izgubili smisao za dobro i zlo", rekao je krajem rujna u Cape Townu na temu nebrojenih slučajeva silovanja.

"Nije li užasno da odrasli siluje devetmjesečno djetešce"..., "čini se da smo našu slobodu izopačili u neodgovornost", rekao je taj dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984. godine i poručio da "prava idu ruku pod ruku s odgovornošću, dostojanstvom, međusobnim poštivanjem".

Nekada borac protiv apartheida, Tutu danas kritizira stajališta predsjednika Thaboa Mbekija oko AIDS-a koji hara Južnoafričkom Republikom. Upozorava da zemlju ne može voditi bivši potpredsjednik Jacob Zuma koji je priznao seksualni odnos bez zaštite s mladom seropozitivnom ženom, koja ga je optužila za silovanje.

Jednako je oštar i prema stranim čelnicima kakav je autoritarni zimbabveanski predsjednik Robertu Mugabe kojega je nazvao "karikaturom afričkog diktatora".

Godine 1998., kada se vlada bivšeg predsjednika Mandele pokušala miješati u rad Komisije za istinu i pomirbu, kojoj je Tuta predsjedavao, nadbiskup je upozorio "ne bi me iznenadilo da nekada ugnjetavani danas postanu ugnjetavači".

U nedavno objavljenoj autobiografiji, Tutu koji je bio nadbiskup Cape Towna od 1986. do 1996., otkriva da je svećenik postao gotovo slučajno jer mu siromašna obitelj nije mogla platiti studij medicine čemu je težio i zato je upisao teologiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙