FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Hrvatska je uspješna zemlja

ZAGREB, 6. listopada 2006. (Hina) - Promatrajući postignuća u izgradnji samostalne, demokratske, gospodarski razvijene države i društva solidarnosti i blagostanja može se ustvrditi - Hrvatska je uspješna zemlja, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na svečanoj sjednici Sabora u povodu Dana neovisnosti, 8. listopada.
ZAGREB, 6. listopada 2006. (Hina) - Promatrajući postignuća u izgradnji samostalne, demokratske, gospodarski razvijene države i društva solidarnosti i blagostanja može se ustvrditi - Hrvatska je uspješna zemlja, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na svečanoj sjednici Sabora u povodu Dana neovisnosti, 8. listopada.

"Ona (Hrvatska) bilježi izvrsne rezultate na mnogim područjima. I to je dio naše istine o sebi samima", rekao je Šeks, ustvrdivši da gospodarski pokazatelji svjedoče o pozitivnom trendu rasta BDP-a, porastu industrijske proizvodnje, smanjenju deficita, padu nezaposlenosti i povećanju konkurentnosti na globalnom tržištu.

Istaknuo je da su međunarodna zajednica i Europska unija u Hrvatskoj prepoznale vjerodostojnog i pouzdanog partnera, koji je ostvario visoke demokratske i sigurnosne standarde, uz pozitivna i ohrabrujuća gospodarska kretanja.

Pred okupljenim državnim i drugim dužnosnicima koji su u Velikoj vijećnici nazočili obilježavanju 15. obljetnice donošenja Odluke o raskidu državno-pravnih veza s bivšom SFRJ, Šeks je kazao da je ta odluka Sabora od 8. listopada 1991. bila "odgovor na politiku sile čiji je cilj bio razbijanje i komadanje Hrvatske".

Podsjetio je da je ta povijesna odluka Sabora imala dramatičnu uvertiru jer su dan ranije zrakoplovi JNA napali Banske dvore, a da je potom uslijedio obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat u kojemu je hrvatski narod ostvario veliku pobjedu, "težeći za uzvišenim ciljevima samostalnosti i slobode što ih je na stijeg istaknula povijesna odluka Hrvatskog sabora".

Desetljeće i pol nakon odluke o samostalnosti, obveze i odgovornosti postale su drugačije, ali, naglasio je Šeks, prvi i glavni cilj ostao je isti - razvijati i jačati Hrvatsku kao zemlju zrele demokracije, vladavine prava, društvenog sklada i odgovornosti.

"Takva Hrvatska traži nastavak reformi, promjenu mnogih starih navika, usvajanje novih vrednota i standarda", poručio je Šeks.

Naglasio je da Hrvatska nastavlja put prema EU, da je otvaranje pristupnih pregovora najznačajnija odluka za Hrvatsku nakon one o osamostaljenju, a da je Hrvatska u naporima za članstvo u EU odlučna u traženju vlastitog puta, bez vezivanja s drugima u pregovorima.

Strateški cilj Hrvatske je i članstvo u NATO-u, jer ono, rekao je Šeks, predstavlja jamstvo trajne sigurnosti i najbolji okvir za vlastiti angažman u očuvanju i promicanju regionalne, europske i međunarodne sigurnosti.

Napomenuo je da Hrvatska u studenome, na summitu NATO-a u Rigi, očekuje snažan i jasan signal tog saveza o skorom budućem članstvu.

Osim saborskim zastupnika te bivših predsjednika Sabora, svečanoj sjednici nazočili su i Predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader s ministrima, predstavnici sudbene vlasti, akademske zajednice, svih vjerskih zajednica, predstavnici diplomatskog zbora, župani, predstavnici Hrvatske vojske, udruga iz Domovinskog rata, sindikata, te drugi uglednici iz javnog života u Hrvatskoj.

U povodu Dana neovisnosti, 8. listopada, predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader s izaslanstvima u petak su položili vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Vladimir Šeks i Ivo Sanader s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec s izaslanstvom položio je vijenac na Oltaru domovine na Medvedgradu.

Kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Ministarstva branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predvođeni potpredsjednicom Vlade i ministricom Jadrankom Kosor.

Vijence je položilo i zapalilo svijeće i izaslanstvo Ministarstva obrane kod Križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, na grobu dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Izaslanstvo Oružanih snaga RH zapalilo je svijeću i položilo vijence ispred križa na groblju Miroševac.

Izaslanici predsjednika Republike i Hrvatskog sabora položili su vijenac i zapalili svijeće i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Vijence su kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, na grob dr. Franje Tuđmana i na Oltaru domovine položili i izaslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), predvođeni Andrijom Hebrangom.

Izaslanici Grada Zagreba, predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem i predsjednicom Skupštine Tatjanom Holjevac, vijence su položili i zapalili svijeće kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙