FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Odnosi sa SAD-om idu uzlaznom putanjom

ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ocijenio je danas da su odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država dobri i da idu uzlaznom putanjom.
ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ocijenio je danas da su odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država dobri i da idu uzlaznom putanjom.

"Iako se cijelo vrijeme provlačila teza da je Hrvatska zanemarila odnose sa SAD-om, najnoviji potezi, susreti američkog predsjednika sa mnom i predsjednikom Mesićom u New Yorku, poziv u Bijelu kuću i najnovije odluke svjedoče o tome da odnosi jesu dobri i da idu uzlaznom putanjom", rekao je Sanader na današnjoj konferenciji za novinare.

Sanader je tako komentirao odluku SAD-a da ukine zabrane pružanja vojne pomoći Hrvatskoj.

U stanci sjednice Predsjedništva HDZ-a, Sanader je podsjetio da se navršilo 10 godina od prijema Hrvatske u Vijeće Europe te godina dana od početka pregovora o ulasku u Europsku uniju.

Naglasio je da je Predsjedništvo HDZ-a odlučno do kraja provesti sve reforme s ciljem ulaska Hrvatske u EU i NATO.

"Unatoč nekim najavama iz Europske komisije, ostajem pri uvjerenju da Hrvatska, ako brzo i kvalitetno završi pregovore, neće imati nikakvih institucijalnih zapreka za ulazak u EU", rekao je.

Izvijestio je da je Predsjedništvo HDZ-a u potpunosti podržalo Vladin prijedlog nove populacijske politike, oko čega očekuje suglasje parlamentarnih stranaka.

Nacionalni koncenzus Sanader očekuje i u borbi protiv mita, korupcije i organiziranog kriminala.

"Smatramo da kriminalac ili čovjek koji radi nečasno djelo nema politički predznak", kazao je Sanader.

Najavio je isplatu druge rate obeštećenja umirovljenicima do Božića, a 2007. će se, kaže, krenuti u mirovinsku reformu kako bi se pronašlo rješenje i za nove umirovljenike.

Novinare je zanimalo i je li zadovoljan HDZ-ovim koalicijskim partnerima te koga vidi kao partnera u budućnosti. Sanader je odgovorio kako je iznimno zadovoljan koalicijskim partnerima i svima koji čine parlamentarnu većinu.

"Ako me pitate kakva će biti koalicija za godinu dana, siguran sam da će biti ovakva, možda malo izmjenjena ovisno o izbornim rezultatima", rekao je Sanader.

Ocijenio je međutim, da je "još prerano za bilo kakve spekulacije, prognoze, ili proročanstva", te naglasio da HDZ ne želi kretati u izbornu kampanju, jer smatra da to u ovom trenutku nije dobro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙