FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 3. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 3. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

SARAJEVO - Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koja će imati najveći broj zastupnika u budućem Zastupničkom domu Parlamenta BiH tražit će mandat za sastav nove vlade a najvažniji partneri s federalne strane vjerojatno će biti Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH, prenose bosanskohercegovački dnevnici. Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović potvrdio je sarajevskom "Dnevnom avazu" kako će SNSD tražiti da njegov kandidat postane predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Prema neslužbenim procjenama iz stranačkih izvora koje objavljuju banjalučke "Nezavisne", SNSD bi u državnom Zastupničkom domu imala devet od 42 zastupnika. Druga bi bila SDA sa osam zastupnika a treća SDP sa sedam. Stranka za BiH Harisa Silajdžića dobila bi šest, Srpska demokratska stranka četiri, a HDZ BiH tri zastupnička mandata.

TOKIO - Japanski premijer Shinzo Abe najvjerojatnije će dati potporu južnokorejskom ministru vanjskih poslova Banu Kiu Moonu za nasljednika Kofija Annana na čelu Ujedinjenih naroda (UN), izjavio je u utorak japanski šef diplomacije Taro Aso. "Već duže vrijeme govorimo da za glavnog tajnika UN-a želimo nekoga iz Azije", objasnio je Aso. Očekuje se da bi Abe mogao Južnu Koreju posjetiti u ponedjeljak, za kada je predviđen susret s predsjednikom Roh Moo Hyunom. Kao jedna od nestalnih članica Vijeća sigurnosti, Japan može dati svoj glas južnokorejskom ministru koji je ostao u užem izboru od šestero kandidata. Sljedeće glasovanje u Vijeću sigurnosti održat će se tijekom narednog tjedna, a točan dan bi se mogao odrediti u utorak.

PARIZ - Teheran je predložio da Francuska osnuje konzorcij koji bi obogaćivao iranski uran, objasnivši da bi se na taj način udovoljilo međunarodnim zahtjevima glede kontrole nad nuklearnim programom. Mohammad Saedi, zamjenik ravnatelja Iranske agencije za atomsku energiju, izjavio je u razgovoru za francuski radio u Teheranu da bi mogući partneri u predloženom konzorciju bila dva francuska nuklearna proizvođača. "Tako bi Francuska, putem tvrtki Eurodif i Areva na opipljiv način kontrolirala naše aktivnosti vezane uz obogaćivanje urana", objasnio je Saedi. Areva je državna tvrtka s aktivnostima u nekoliko zemalja. Eurodif je postrojenje u Francuskoj za obogaćivanje urana i već je prije poslovalo s Iranom.

BERLIN - U utorak navečer će u prisustvu njemačkog ministra vanjskih poslova Franka - Waltera Steinemeiera i ministra obrazovanja ovogodišnje zemlje gosta Indije, Arjuna Singha, u Frankfurtu na Majni, biti otvoren Frankfurtski sajam knjiga, najveća i najstarija manifestacija te vrste na svijetu. Više od 7.000 izlagača iz 111 zemalja predstavit će od srijede pa do nedjelje oko 400 000 knjiga i multimedijalnih izdanja od čega 120 000 novih naslova. Ovogodišnji sajam knjige odvija se u znaku budućnosti obrazovanja. Organizatori time žele ukazati na rastuću važnost obrazovanja u vrijeme globalizacije i digitalizacije. Hrvatsku će na zajedničkom štandu predstaviti oko tridesetak nakladnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙