FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izborna komisija potvrdila Komšićevu pobjedu

SARAJEVO, 3. listopada 2006. (Hina) - Kandidat Socijaldemokratske partije BiH Željko Komšić pobjednik je na izborima za hrvatskog člana predsjedništva BiH, potvrdilo je u ponedjeljak navečer Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).
SARAJEVO, 3. listopada 2006. (Hina) - Kandidat Socijaldemokratske partije BiH Željko Komšić pobjednik je na izborima za hrvatskog člana predsjedništva BiH, potvrdilo je u ponedjeljak navečer Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Prema potpunim rezultatima glasovanja za novi sastav predsjedništva BiH Komšić je dobio glasove 97.267 birača što je 40,83 posto ukupnog biračkog tijela koje je biralo hrvatskog člana predsjedništva BiH.

Kandidat HDZ-a BiH Ivo Miro Jović dobio je glasove 59.831 birača što je 25,11 posto. Treći je kandidat HDZ 1990. Božo Ljubić koji je dobio 42.424 glasa ili 17,81 posto.

Središnje Izborno povjerenstvo BiH također je potvrdilo da je Haris Silajdžić uvjerljivo pobijedio u utrci za bošnjačkog člana predsjedništva BiH dobivši 288.000 glasova birača, odnosno 62,1 posto, dok je njegov glavni suparnik Sulejman Tihić dobio glasove tek oko 130.000 birača ili 28 posto.

Novi srpski član predsjedništva BiH je Nebojša Radmanović koji je osvojio glasove 54,8 posto birača s područja Republike Srpske.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić izjavio je u Sarajevu kako se 24 sata nakon zatvaranja birališta na temelju gotovo svih prebrojanih listića uz iznimku manjeg broja s područja Brčkog može konstatirati pobjeda Komšića, Silajdžića i Radmanovića.

Komšić je kao kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP) osvojio glasove 97.267 birača od njih ukupno 238.246 koji su ove godine glasovali za hrvatskog člana bosanskohercegovačkog vrha.

S osvojenih 40,83 posto glasova Komšić je ostvario veliku prednost pred kandidatom HDZ BiH Ivom Mirom Jovićem za kojega je glasovalo nešto manje od 60 tisuća birača ili njih 25,11 posto.

Kandidat HDZ 1990. Božo Ljubić dobio je glasove nešto više od 42 tisuće birača što je 17,81 posto od ukupnog broja a slijede Mladen Ivanković Lijanović s 8,8 posto glasova te Zvonko Jurišić sa 6,72 posto glasova.

Predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić ostvario je više nego uvjerljivu pobjedu nad sadašnjim predsjedateljem predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem u utrci za bošnjačkog predstavnika u državnom vrhu.

Za njega je glasovalo nešto više od 288 tisuća birača što je čak 62,1 posto.

Tihić je dobio glasove tek 130 tisuća birača ili 28 posto.

Sličan omjer je i između glavnih rivala u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH u kojoj je kandidat Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović s osvojenih 54,8 posto glasova s područja republike Srpske uvjerljivo porazio kandidata Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića koji je dobio povjerenje 24,7 posto birača.

Uvjerljivo je pobijedio i kandidat SNSD-a za predsjednika RS Milan Jelić a novost je to što bi hrvatski potpredsjednik tog entiteta mogao postati kandidat HDZ 1990. Ivan Krndelj.

Za razliku od izbora za Predsjedništvo BiH, rezultati izborne utrke za mjesta u parlamentima još nisu potpuno jasni.

Prema podacima koje je iznio član SIP-a Suad Arnautović, do ponedjeljka navečer prebrojani su glasovi s 40 do 45 posto biračkih mjesta pa se do tada poznati rezultati još mogu značajnije mijenjati.

Prema dostupnim podacima, Stranka demokratske akcije (SDA) s 22,5 posto osvojenih glasova dobila je najveću potporu birača u natjecanju za Zastupnički dom Parlamenta BiH s područja Federacije BiH.

Slijedi Silajdžićeva SBiH sa 17,9 posto, HDZ BiH sa 13,5 posto, SDP sa 11,6 te HDZ 1990. sa 11,4 posto glasova.

Izborni prag prešla je i koalicija HSP-Nova hrvatska inicijativa (NHI), Narodna stranka radom za boljitak (NSRZB) te prvi puta i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) Sefera Halilovića.

S područja Republike Srpske u Parlament BiH za sada ulazi tek pet stranaka a najveći broj mandata pripast će SNSD-u koji je dobio više od 50 posto glasova.

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH najjača bi trebala biti SDA s oko 21 posto osvojenih glasova, slijedi SBiH sa 17,9 posto glasova a na trećem mjestu je HDZ BiH s 13,4 posto glasova.

HDZ 1990. osvojio je 11,67 posto glasova, koliko i SDP a zastupnike će imati i HSP-NHI, BPS te NSRZB.

U Narodnoj skupštini RS dominirat će SNSD koji ima više od 46 posto glasova.

Središnje izborno povjerenstvo objavljivat će dopunjene izborne rezultate kako se budu prebrojavali glasovi.

Potpuni i službeni rezultati općih izbora u BiH na kojima je ove godine glasovalo oko 55 posto registriranih birača moraju biti objavljeni do kraja listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙