FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: danas se otvara sajam knjiga

BERLIN, 3. listopada 2006. (Hina) - U utorak navečer će u prisustvu njemačkog ministra vanjskih poslova Franka - Waltera Steinemeiera i ministra obrazovanja ovogodišnje zemlje gosta Indije, Arjuna Singha, u Frankfurtu na Majni, biti otvoren Frankfurtski sajam knjiga, najveća i najstarija manifestacija te vrste na svijetu.
BERLIN, 3. listopada 2006. (Hina) - U utorak navečer će u prisustvu njemačkog ministra vanjskih poslova Franka - Waltera Steinemeiera i ministra obrazovanja ovogodišnje zemlje gosta Indije, Arjuna Singha, u Frankfurtu na Majni, biti otvoren Frankfurtski sajam knjiga, najveća i najstarija manifestacija te vrste na svijetu.

Više od 7.000 izlagača iz 111 zemalja predstavit će, od srijede, kada sajam službeno otvara svoja vrata, pa do nedjelje, oko 400 000 knjiga i multimedijalnih izdanja od čega 120 000 novih naslova.

Ovogodišnja zemlja gost je Indija koja je time prva zemlja u povijesti Frankfurtskog sajma kojoj je po drugi put povjerena ta uloga.

Direktor sajama Juergen Boos izrazio je zadovoljstvo što se ovogodišnji sajam odvija u znaku Indije. "Indija je za Frankfurtski sajam pun pogodak", izjavio je Boos. Indiju će osim 70 autora koji će nazočiti javnim čitanjima, predstavljati i najpoznatiji kuhari ovog podkontinenta.

Ovogodišnji sajam knjige odvija se u i znaku budućnosti obrazovanja. Kako je priopćeno, oraganizatori time žele ukazati na rastuću važnost obrazovanja u vrijeme globalizacije i digitalizacije.

Vrhunac sajam je nedjeljna dodjela mirovne nagrade Njemačke knjižarske udruge koja će ove godine biti dodijeljena sociologu Wolfu Lepeniusu.

Hrvatsku će na zajedničkom štandu i u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, predstaviti oko tridesetak nakladnika.

Hrvatski štand je, shodno ovogodišnjem sloganu Frankfurtskog sajma, "Obrazovanje i budućnost", biti posvećen znanosti te liku i djelu Nikole Tesle. U sklopu predstavljanja, hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji predaje na frankfurtskom sveučilištu "Johann Wolfgang Goethe, održat će predavanje "O ljubavi za znanost i hrabrost", a Miroslav Radman predstavit će monografiju "Nikola Tesla - I bi svjetlo!", za koju je napisao predgovor.

Unatoč kulturnom značenju Frankfurtskog sajma knjiga, ova manifestacija je prvenstveno mjesto gdje se sklapaju poslovi u izdavačkom sektoru. Procjenjuje se da se u pet dana, koliko traje Frankfurtski sajam, utrži preko 600 milijuna eura što odgovara vrijednosti preko 70 posto svih međunarodnih ugovora o autorskim pravima.

Tradicija Frankfurtskog sajma knjiga seže u srednji vijek kada je Frankfurt na Majni bio sajamski grad u kojem su, između ostalih, trgovci iz cijele Europe tržili crkvenim spisima na latinskom. Svoje značenje sajam gubi pronalaskom tiskarskog stroja i dolaskom literature na nacionalnim jezicima kada se središte europskog izdavaštva seli u Leipzig. Značenje Frankfurtskog sajma knjiga ponovno raste nakon Drugog svjetskog rata.

Sajam je od srijede do petka otvoren samo za stručnu publiku a u subotu i nedjelju i za ostale posjetitelje. Glavni gost Frankfurtskog sajma knjiga sljedeće će godine biti Katalonija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙