FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sat
ZAGREB, 2. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sat

PRIŠTINA - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker izjavio je u ponedjeljak kako je Kosovo pod upravom UN-a i da donošenje Ustava Srbije kojim se ono određuje kao njezin neodvojivi dio neće imati učinaka na status Kosova. "Ustav Srbije neće imati utjecaj na politički status Kosova, koje je pod punom upravom UNMIK-a, prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti. To apsolutno nema učinka za sadašnji status Kosova", izjavio je Ruecker. Najviši predstavnici kosovskih institucija kao i čelnici albanskih političkih stranaka ističu kako usvajanje prijedloga novog srbijanskog Ustava u srpskom parlamentu, u kojemu se u preambuli Kosovo određuje kao "njezin neodvojivi dio", predstavlja političku igru Srbije s ciljem da se zakompliciraju novi odnosi na Balkanu i spriječe, u mjeri u kojoj je to moguće, daljnji razgovori i što skorije rješavanje političkog statusa Kosova.

GAZA - Predsjednik Mahmud Abas naredio je u noći s nedjelje na ponedjeljak raspoređivanje po ulicama pojasa Gaze pripadnika Nacionalne sigurnosti, nakon međupalestinskog nasilja u kojima je smrtno stradalo osam osoba, izjavio je u ponedjeljak šef tih snaga u Gazi. "Zbog naredbi predsjednika Mahmuda Abasa, smrti mučenika i prijetnji izraelske vojske da će ponovno okupirati pojas Gaze, odlučeno je da se rasporede snage Nacionalne sigurnosti na svim križanjima i cestama pojasa Gaze radi očuvanja sigurnosti", kazao je šef snaga u Gazi Tawfiq Jabar. General je također zatražio da "naoružane osobe ne budu vidljive na ulicama". Osam Palestinaca ubijeno je a više od 130 ranjeno u nedjelju u najkrvavijim oružanim sukobima između pristaša Fataha i Hamasa od stupanja na dužnost vlade Hamasa u ožujku.

GAZA - Palestinska vlada pod vodstvom islamističkog pokreta Hamas najavila je prekid aktivnosti u svim ministarstvima i vladinim institucijama u ponedjeljak nakon žestokih prosvjeda protiv Hamasa u nedjelju na Zapadnoj obali. Vlada je "najavila prekid rada u vladinim institucijama u ponedjeljak zbog napada na sjedište vlade na Zapadnoj obali i pokušaja otmice dužnosnika" Hamasa, kazao je glasnogovornik vlade Ghazi Hamad. Osam Palestinaca ubijeno je a više od 130 ranjeno u nedjelju u najkrvavijim oružanim sukobima između pristaša Fataha i Hamasa od stupanja na dužnost vlade Hamasa u ožujku.

ZAGREB/TBILISI - Gruzija će predati u ponedjeljak četvoricu ruskih vojnih časnika, uhićenih pod optužbom za špijunažu, predstavnicima OESS-a kako bi smirila napetost s Rusijom, javljaju svjetski mediji. "Nakon susreta predsjednika Gruziji s predsjedavajućim OESS-a Karelom De Guchtom u gruzijskom državnom odvjetništvu održat će se ceremonija predaje četvorice ruskih časnika šefu OESS-a", priopćio je ured gruzijskog predsjednika. Ovaj potez je uslijedio nakon zaoštravanja napetosti između Tbilisija i Moskve 27. rujna kada su gruzijske vlasti uhitile ruske vojne časnike i optužile ih za špijunažu. Ruska strana je uhićenje i podizanje optužnice protiv svojih vojnika nazvala provokacijom.

SHANNON - Ministri vanjskih poslova šest zemalja uključenih u rasprave o iranskom nuklearnom programu mogli bi se okupiti krajem tjedna u Europi, kazala je američka državna tajnica Condoleezza Rice. Radi se o šefovima diplomacija Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije, SAD-a Država i Njemačke. "Moguće je, ali ne još sigurno, da održimo sastanak '5+1' krajem tjedna", kazala je šefica američke diplomacije u zrakoplovu za Shannon (Irska) gdje se trebala u ponedjeljak zaustaviti prije odlaska na Bliski istok. "Nisam sigurna da ćemo se sastati", kazala je u nedjelju navečer nekolici novinara Rice koja bi trebala obaviti četverodnevnu turneju po Bliskom istoku prije nego se vrati u SAD. "Budući da idem na Bliski istok neće mi biti teško otići u Europu", kazala je ona. "To će nam pružiti priliku za nove rasprave o načinu napredovanja".

KABUL - Šest osoba, od čega tri pripadnika NATO-a, ranjeno je u ponedjeljak u samoubilačkom napadu na konvoj NATO-a u Kabulu, priopćila je afganistanska policija i Atlantski savez. Muškarac s eksplozivom pokušao se približiti konvoju i tada aktivirao eksploziv na sebi, ranivši tri prolaznika i tri vojnika, objasnio je šef kriminalističke brigade iz Kabula Ali Shah Paktiawal. Do napada je došlo na glavnoj prometnici u istočnom dijelu glavnog grada Afganistana, kojom se kreću brojni vojni konvoji, afganistanski i inozemni. ISAF je potvrdio incident i dodao da su trojica vojnika "tek lakše ranjena". Nacionalnost vojnika nije objavljena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙