FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

14. vojno-redarstveno hodočašće u Mariji Bistrici

MARIJA BISTRICA, 1. listopada 2006. (Hina) - U Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici pred 15-ak tisuća hodočasnika, među kojima je bilo nekoliko tisuća vojnika i policajaca, održano je danas 14. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće.
MARIJA BISTRICA, 1. listopada 2006. (Hina) - U Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici pred 15-ak tisuća hodočasnika, među kojima je bilo nekoliko tisuća vojnika i policajaca, održano je danas 14. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće.

Prije početka svečanoga misnog slavlja, koje je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac, hodočasnike su pozdravili ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i ministar obrane Berislav Rončević.

"Došli smo svjedočiti Majci Božjoj Bistričkoj, Kraljici hrvatskog naroda, snagu vjere koja nam je dala slobodu u onim vremenima kada nam je bilo najteže. Vjera je bila ona kojom smo bili uzdignuti iznad ostalih, kada smo u najtežim vremenima kretali s krunicom oko vrata protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Ali, imali smo najjače oružje - Božju ljubav", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Ministar obrane Berislav Rončević pozvao je vojnike i redarstvenike da se svaki dan zapitaju jesu li svojim radom dostojni žrtava Domovinskog rata.

Misno je slavlje predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac, koji je u propovijedi istaknuo problem vrednovanja branitelja i Domovinskog rata u hrvatskome društvu.

"Tijekom povijesti u svim su ratovima agresori bili kažnjeni, a branitelji dobili priznanje i neku zadovoljštinu. U Hrvatskoj je obrnuto. Neki ljudi, udruge i lobiji kao da se natječu tko će više, što glasnije i uvjerljivije ukazati na tzv. 'nečasne radnje' branitelja. Tako se postupno stvara javno mišljenje o 'nekoj kolektivnoj krivnji' hrvatskog naroda kako bi se ljudi držali u trajnoj napetosti i nezadovoljstvu", rekao je biskup Jezerinac.

Dodao je da se takvo stanje iz političkog i medijskog okružja prenosi na sva druga područja života, pa zato ne treba čuditi što se u Hrvatskoj više vjeruje stranim političarima, znanstvenicima i bankarima, nego domaćima.

Svečanoj misi koncelebrirali su, među ostalima, mađarski vojni biskup, brigadni general dr. Tamas Szabo, predstavnici francuskoga Vojnog ordinarijata, zagrebački pomoćni biskup Josip Mrzljak, glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Vjekoslav Huzjak, dijecezanski upravitelj Varaždinske biskupije, mons. Ivan Godina, dominikanski provincijal Iko Mateljan, ravnatelj Ureda katoličkoga dušobrižništva Ministarstva obrane BiH Tomo Knežević i vojni svećenici.

Nakon misnoga slavlja vojnici i policajci bili su na zajedničkom objedu, a poslijepodne su prošli Križni put na marijabistričkoj Kalvariji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙