FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hoće li Vlada uskoro olakšati položaj roditelja djece s najtežim invaliditetom?

ZAGREB, 1. listopada 2006. (Hina) - Vladino povjerenstvo za osobe s invaliditetom uskoro će odlučiti hoće li izmjenom članka 66. Zakona o radu (ZOR) biti olakšan položaj roditelja djece s najtežim invaliditetom ili će roditelji morati čekati usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s Europskom unijom (EU).
ZAGREB, 1. listopada 2006. (Hina) - Vladino povjerenstvo za osobe s invaliditetom uskoro će odlučiti hoće li izmjenom članka 66. Zakona o radu (ZOR) biti olakšan položaj roditelja djece s najtežim invaliditetom ili će roditelji morati čekati usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s Europskom unijom (EU).

Državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić kaže da bi prema predloženoj izmjeni ZOR-a roditelj djeteta s najtežim invaliditetom primao mjesečnu naknadu od oko 2.000 kuna za njegu djeteta kroz cijelo vrijeme trajanja invaliditeta, te plaćeno zdravstveno i mirovinsko osiguranje i radni staž. Istaknula je da bi to bilo jedno privremeno rješenje do donošenja novog zakona o socijalnoj skrbi i zakona o radu, usklađenog s standardima EU.

Po procjenama, u Hrvatskoj trenutno ima oko 700 roditelja djece s najtežim invaliditetom, a Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi htjelo bi im što prije olakšati položaj.

"Naša je intencija bila da se ide što brže, jer dok mi donesemo novi Zakon o socijalnoj skrbi, može proći i godina dana", rekla je Nikolić Hini.

Po članku 66. ZOR-a, roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju ima pravo koristiti dopust za njegu djeteta do navršene sedme godine djetetova života, a nakon toga na četverosatno radno vrijeme. Predloženom izmjenom pravo na korištenje dopusta produžilo bi se sve dok traje djetetova invalidnost.

No, Ministarstvo gospodarstva, u čijoj je nadležnosti provedba ZOR-a, nije podržalo taj prijedlog uz obrazloženje da se Hrvatska mora prilagođavati zakonodavstvu EU-a, pa treba pričekati usklađivanje ZOR-a s europskim standardima.

Na potezu su sada Vladino Povjerenstvo za osobe s invaliditetom ili sama Vlada, kaže Nikolić koja smatra da se u ovom slučaju ne smije čekati na usklađivanje s europskim zakonodavstvom.

Treba hitno intervenirati jer ni sada neki roditelji djece s najtežim invaliditetom ne mogu koristiti pogodnosti kao što je četverosatno radno vrijeme.

"Ima roditelja koji ne mogu raditi ni četiri sata jer im je dijete toliko hendikepirano da zahtijeva cjelodnevnu brigu. Oni su se praktički pretvorili u stručne medicinske sestre", napominje Nikolić.

Takav roditelj sada može ili ostati doma uz svoje dijete i biti nezaposlen, ili smjestiti dijete u specijaliziranu ustanovu, što državu stoji od 6.000 do 8.000 kuna mjesečno po djetetu.

Ako bi roditelji mogli koristiti plaćeni dopust za cijelo vrijeme trajanja djetetova invaliditeta, većina bi ih ostala uz svoje dijete, drži Nikolić.

EU zemljama članicama ostavlja mogućnost da same određuju okvire svoje socijalne politike, pa su rješenja u europskim zemljama različita.

U Austriji svako dijete s teškim hendikepom dobiva novac za njegu kroz cijeli život, a roditelj odlučuje hoće li s tim novcem sam sebi plaćati socijalno i staž, tj. ostati uz svoje dijete i njegovati ga, ili će platiti smještaj djeteta u specijaliziranu instituciju, rekla je Nikolić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙