FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olekas: Litva snažno podupire RH na putu prema NATO-u

ZAGREB, 30. rujna 2006. (Hina) - Litva snažno podupire Hrvatsku na putu prema NATO-u i Europskoj uniji, izjavio je u subotu u Zagrebu litavski ministar obrane Juozas Olekas nakon susreta s hrvatskim kolegom Berislavom Rončevićem.
ZAGREB, 30. rujna 2006. (Hina) - Litva snažno podupire Hrvatsku na putu prema NATO-u i Europskoj uniji, izjavio je u subotu u Zagrebu litavski ministar obrane Juozas Olekas nakon susreta s hrvatskim kolegom Berislavom Rončevićem.

"Želim reći da Litva snažno podupire Hrvatsku na putu u NATO i EU", rekao je Olekas u izjavi za novinare, dodavši da Vilnius želi prenijeti Zagrebu svoja iskustva u provođenju obrambene reforme i u približavanju NATO-u i EU-u.

Olekas, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, istaknuo je da je zadovoljan suradnjom dvaju ministarstva obrane. Također je ocijenio vrlo važnom tijesnu suradnju u međunarodnoj mirovnoj misiji u Afganistanu budući da hrvatski vojnici djeluju u sastavu litavskog pokrajinskog tima za rekonstrukciju (PRT) u Chaghcharanu.

Rončević je kazao novinarima da Hrvatska traži potporu kako bi se na predstojećem summitu NATO-a u Rigi uputio jaki signal koji bi potvrdio izvjesnost budućeg članstva RH u Savezu, što joj je Litva i obećala.

"Očekujemo njihovu potporu na summitu NATO-a u Rigi, za koji znamo unaprijed da neće biti summit proširenja, ali će na marginama sastanka u bilateralnim razgovorima kolega ministara NATO članica o tome sigurno biti govora, i očekujemo i dobili smo jamstvo da će Litva dati potporu snažnom signalu Hrvatskoj da je članstvo u NATO-u izvjesno".

"Hrvatska želi biti odgovorna članica svjetske zajednice, želi dati svoj doprinos uspostavi mira širom svijeta. Smatramo ... da je reforma obrambenog sustava prepoznata u međunarodnoj zajednici i drago mi je da su to kolega Olekas i njegovi suradnici potvrdili", rekao je Rončević.

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska poslati dodatne vojnike u Afganistan, Rončević je izjavio da u skladu s dugoročnim planom razvoja koji se razrađuje kroz godišnje nacionalne planove, Hrvatska planira u 2007. imati ukupno do 300 vojnika u svim međunarodnim mirovnim misijama - u onima pod okriljem UN-a, misijama koje predvodi NATO i misijama EU-a.

Upitan u incidentu tijekom bojevog gađanja u Slunju u petak, kada su u eksploziji granate 40 mm RBG-6 na Vojnom vježbalištu "Eugena Kvaternika" ranjena šestorica vojnika 350. vojno-obavještajne brigade Hrvatske vojske koji su se pripremali za misiju u Afganistanu kao članovi hrvatskog Mobilnog promatračkog tima za vezu (MLOT), Rončević je izrazio žaljenje zbog te nesreće, ali je rekao rekao da se vježbe nastavljaju.

Ustvrdio je da su ranjena šestorica vojnika, a ne osmorica kao što su pisali neki mediji.

Prema njegovim riječima, istraga je u tijeku, a u ovom trenutku još nije poznato što je izazvalo eksploziju, odnosno radi li se o nepravilnosti na granati ručnog bacača, ili na samom bacaču, ili je možda u pitanju bilo nepoštivanje procedure.

"Mi smo izdvojili jedan dio tih granata koje su neadekvatne. One su predviđene za zbrinjavanje. Ako je netko upotrijebio tu granatu znači da je bila greška u proceduri i da se radi o ljudskom faktoru i to ćemo sankcionirati", istaknuo je ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙