FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Austriji žestoka predizborna kampanja uoči nedjeljnih izbora

BEČ, 28. rujna 2006. (Hina) - Uoči nedjeljnih saveznih parlamentarnih izbora u Austriji u samoj završnici vodi se silovita predizborna kampanja koja obiluje međusobnim optužbama i predbacivanjima za sudjelovanje u aferama i skandalima što potresaju austrijsku političku scenu.
BEČ, 28. rujna 2006. (Hina) - Uoči nedjeljnih saveznih parlamentarnih izbora u Austriji u samoj završnici vodi se silovita predizborna kampanja koja obiluje međusobnim optužbama i predbacivanjima za sudjelovanje u aferama i skandalima što potresaju austrijsku političku scenu.

Sedam stranaka bori za naklonost birača - Narodna (OeVP), Socijaldemokratska (SPOe), Stranka zelenih (G), Slobodarska (FOe), Pokret za budućnost Austrije (BZOe), Lista Hansa Petera Maritina (HPM) i Komunistička stranka (KPOe).

Postojeću vladajuću koaliciju čini Narodna stranka i Pokret za budućnost Austrije, a najjača oporbena stranka je Socijademokratska stranka Austrije.

Narodna stranka, austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela, želi nastaviti vladati, "jer Schuessel to može", poruka je njezinih izbornih plakata. Socijaldemokratska stranka u prvi plan ističe zauzimanje za socijalnu pravednost, Zeleni jamče da "može i bez skandala i zlouporabe vlasti", a Slobodarska stranka kao i Pokret za budućnost Austrije, koji je nastao otcjepljenjem od Slobodarske stranke, predizbornu kampanju grade na podgrijavanju netrpeljivosti prema strancima. Hans Peter Martin, zastupnik u Europskom parlamentu koji nastupa s neovisnom listom, zauzima se za smanjenje birokracije i povećanje zaposlenosti, a Komunistička stranka za otklanjanje razlike između bogatih i siromašnih.

Socijaldemokratskoj stranci se u predizbornoj kampanji pridružio Liberalni forum, koji na prošlim izborima nije uspio ući u parlament, pa oni nastupaju zajedno da bi, kako je rečeno, "onemogućili ponovnu pobjedu Wolfganga Schuessela".

Predizborna kampanja obilježena je skandalom oko Banke Bawag i afere Saveza sindikata u povezanosti s tom bankom, u kojemu su navodno pronevjerene milijarde eura. Umjesto sadržajnim političkim programima, čelnici stranaka nastojali su steći povjerenje birača međusobnim optužbama i predbacivanjima o tome tko je sve koristio privilegije banke Bawag, inače bliske socijaldemokratima. Tako čelnik OVP-a, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, optužuje da je riječ o "skandalu koji se dogodio isključivo u krugu socijaldemokratskih menadžera, obitelji glavnih direktora Banke, bivšega predsjednika Saveza sindikata i drugih". Prvak SPOe-a Alfred Gusenbauer uzvraća pak kako "nema povezanosti afere sa Socijaldemokratskom strankom", već je, prema njegovim riječima, Narodna stranka izgradila i na tome vodi ogromnu kampanju "zapravo želeći skrenuti pozornost, kako ne bi morala raspravljati o temama koje tište Austrijance, kao što su smanjene mirovine, pogoršana zdravstvena zaštita, školstvo, povećana nezaposlenost i drugo".

Oporba predbacuje kancelaru Schuesselu da je koristio privilegije banke Bawag, sudjelujući na jednoj kulturnoj manifestaciji u Bugarskoj u organizaciji te banke, a na te optužbe reagirala je savezna vlada priopćenjem u kojem stoji da je to bio službeni posjet kancelara Schuessela Sofiji.

Čelnici stranaka najavljuju do kraja predizborne kampanje borbu za svakoga glasača, jer je, kako je objavljeno, više od 500.000 Austrijanaca s pravom glasa, od oko 6 milijuna birača, još uvijek neodlučno kome pokloniti svoj glas.

Uglavnom sva ispitivanja javnog mnijenja Narodnoj stranci prognoziraju 38 posto, Socijaldemokratskoj 35 posto glasova, Stranka zelenih i Slobodarska stranka borit će se za treće mjesto i prema predviđanjima dobivaju 8 do 10 posto glasova.

Pokret za budućnost Austrije, koalicijski partner Narodnoj stranci u austrijskoj saveznoj vladi, samo šest dana prije izbora napustila je ministrica pravosuđa Karin Gastinger, koja je rekla kako "ne može biti u stranci koja podgrijava netrpeljivost prema strancima i širi strah među ljudima". Prema anketama, Pokret bi mogao dobiti tri posto glasova, Komunistička stranka manje od tri posto, a Lista Hansa Petera Martina četiri posto.

Analitičari ističu kako se Socijaldemokratska stranka borila svim snagama u predizbornoj kampanji kako bi uvjerila birače da nije povezana sa skandalom oko banke Bawag, Pokret za budućnost Austrije bori se za to da preživi, a sve to, prema njihovu mišljenju, ide u prilog Wolfgangu Schuesselu. Oni su suglasni i u ocjeni da će nakon izbora biti vrlo teško sastaviti novu vladu. Prema mišljenju stručnjaka vrlo je teško pretpostaviti koje su koalicije nakon izbora uopće moguće, pa se smatra da će neizvjesnost i napetost oko izbora potrajati do samoga kraja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙