FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Različita tumačenja rezolucije 1701 o izraelskom povlačenju

JERUZALEM, 27. rujna 2006. (Hina/AFP) - Rasprave o zatvaranju izraelskog povlačenja iz Libanona izazivaju različite intepretacije rezolucije 1701 i definiciju povlastica libanonske vojske i međunarodnih snaga.
JERUZALEM, 27. rujna 2006. (Hina/AFP) - Rasprave o zatvaranju izraelskog povlačenja iz Libanona izazivaju različite intepretacije rezolucije 1701 i definiciju povlastica libanonske vojske i međunarodnih snaga.

"Nismo se usuglasili o svim obvezama i svim načinima promjene rezolucije 1701", izjavio je u srijedu načelnik glavnog stožera Dan Haloutz na vijeću ministara.

"Odgađamo naše povlačenje dok se ne postigne sporazum", kazao je, dodajući: "Dali smo do znanja da ćemo iskoristiti naše pravo samoobrane prema svakoj terorističkoj aktivnosti".

Kako ocjenjuju izraelski sigurnosni dužnosnici, Izrael očekuje razjašnjenje načina na koji će UN i libanonska vojska djelovati ako primijete naoružane borce Hezbolaha u južnom Libanonu.

Tekst rezolucije poziva na razoružavanje svih oružanih skupina u Libanonu, pri čemu se misli najviše na Hezbolah, ali ne navodi kako to ostvariti. U tekstu rezolucije također se ističe da je potrebno zabraniti opskrbljivanje oružjem paravojnih šijitskih snaga.

"Želimo samo provedbu onoga što je napisano u rezoluciji 1701 UN-a koja poziva na embargo na oružje za Hezbolah i paravojne postrojbe", kazao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

"Nemamo nikakav interes da ostanemo u Libanonu. No treba biti jasno da nećemo južni Libanon ostaviti betz moći", dodao je.

Izraelski ministar obrane Amir Peretz je već najavljivao da će Izrael nastaviti svojim zrakoplovima nadlijetati Libanon i nakon povlačenja svojih postrojbi.

On je istaknuo da će se to događati dok god dva izraelska vojnika oteta 12. srpnja ne budu oslobođena, ali i dok libijsko-sirijska granica ne bude hermetički zatvorena kako bi se spriječila trgovina oružjem namijenjenog za paravojne postrojbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙