FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DORH: nema sukoba i spora s Haaškim tužiteljstvom

ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) - Državno odvjetništvo RH (DORH) opovrgnulo je danas da je u sukobu s Haaškim tužiteljstvom zbog spora oko optužnice protiv generala Rahim Ademija i Mirka Norca, kao što je to u danas objavio "Večernji list".
ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) - Državno odvjetništvo RH (DORH) opovrgnulo je danas da je u sukobu s Haaškim tužiteljstvom zbog spora oko optužnice protiv generala Rahim Ademija i Mirka Norca, kao što je to u danas objavio "Večernji list".

Između DORH-a i Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nema nikakvog sukoba ni spora, stoji u priopćenju koje je DORH objavio na svojim web stranicama.

U članku Večernjeg lista navodi se da "glavni razlog zbog kojeg DORH još nije uputilo sudu optužnicu protiv Rahima Ademija i Mirka Norca jest spor s Haaškim tužiteljstvom". Dnevnik piše da glavna haaška tužiteljica inzistira na tome da hrvatska optužnica protiv Ademija i Norca obuhvati i tzv. udruženi zločinački pothvat, po istom principu kako se to navodi u optužnicama protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, te u optužnici protiv Jadranka Prlića i ostalih za BiH.

"Tu tvrdnju kao i zaključak autorice objavljenog članka o navodnom sporu i sukobu DORH odbacuje te ne želi komentirati ostale navode jer je sam postupak preuzimanja predmeta i prilagođavanja optužnice još u tijeku", stoji u priopćenju DORH-a.

U DORH-u kažu da su u više navrata zaprimili dokumentaciju Haškog tužiteljstva vezano za predmet protiv Ademija i Norca zbog čega je, kako kažu, i rad na prilagodbi optužnice Haaškog suda hrvatskom kaznenopravnom sustavu u završnoj fazi.

Dodaju kako postupak prilagođavanja nije jednostavan kako se to javnosti kroz medije nameće, "budući da je preuzimanje dokumentacije još u tijeku i da postoje manje pravne nejasnoće u vezi koncepcije krivnje i modaliteta zapovijedne odgovornosti između haške i hrvatske optužnice, kao i oko pravne nemogućnosti direktne implementacije u hrvatsku optužnicu točke 1. haške optužnice radi kaznenoga djela - progona na diskriminacijskoj osnovi".

Iz DORH-a poručuju da će javnost biti pravovremeno obaviještena o danu podnošenja optužnice protiv Ademija i Norca.

O navodnom sporu s DORH-om glasnogovornik Haaškog tužiteljstva Anton Nikiforov je, kako prenosi Večernji list, izjavio da to što se trenutno događa između dvaju tužiteljstava nije stvar za medije te da zbog toga o tome ne može govoriti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙