FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 25. godišnjica puštanja tunela "Učka" u promet

UČKA,27. rujna 2006.(Hina) - Prigodnom svečanošću, na kojoj su se okupili graditelji tunela "Učka" i svi koji su sudjelovali u tom projektu, danas je na istarskoj strani tunela obilježena 25. godišnjica njegova puštanja u promet.
UČKA,27. rujna 2006.(Hina) - Prigodnom svečanošću, na kojoj su se okupili graditelji tunela "Učka" i svi koji su sudjelovali u tom projektu, danas je na istarskoj strani tunela obilježena 25. godišnjica njegova puštanja u promet.

Tadašnji direktor tunela u izgradnji Aleksa Ladavac, danas glavni pomoćnik generalnog direktora koncesionara tunela tvrtke BINA Istra, podsjetio je na postupak planiranja i izgradnje tunela, puštenog u promet na današnji dan.

Rekao je da je temelj za izgradnju tunela bio regionalni prostorni plan Istre, izrađen između 1964. i 1968., kao prvi regionalni prostorni plan u tadašnjoj Jugoslaviji. Odluku o gradnji tunela donijela je tadašnja Skupština općine Pazin 1970., no, djelimično i zbog političkih sukoba, tunel se počeo graditi tek 1976. Cijev tunela probijena je 1978., a usporedno je izgrađena 25-kilometarska prometnica od Matulja do Lupoglava.

Ladavac je kao drugi važan trenutak u projektu izgradnje tunela, te ceste Istarskog ipsilona u nastavku, naveo davanje ovog sklopa prometnica u koncesiju francuskoj tvrtki "Bouygues" i osnivanje tvrtke BINA Istra 1995.

Generalni direktor BINA Istre David Gabelica rekao je da će prva faza gradnje Ipsilona završiti za mjesec dana spajanjem zapadnog kraka te da će već sljedeće godine početi izgradnja punog profila autoceste na cijelom Ipsilonu. Završetak ovoga posla trebao bi biti do 2016. godine.

Direktor upravljanja i održavanja tunela Učka Aleksandar Anzur, iznoseći podatke o prometu tunelom, rekao je da je prosječni dnevni promet danas 7891 vozilo, prosječni dnevni ljetni promet 11.081, a da je ovoga ljeta zabilježen najveći dnevni promet do sada, 14.594 vozila.

Ukupno je do sada tunelom prošlo nešto manje od 6,5 milijuna vozila, odnosno, po procjeni, oko 75 milijuna putnika i to bez teže prometne nesreće, naglasio je Anzur.

Na današnjem skupu bili su predstavnici tadašnjih političkih struktura koji su izborili i omogućili izgradnju, predstavnici tvrtaka izvođača radova, u prvom redu "Hidroelektre" i "Konstruktora", projektanata te novinara, koji su aktivno pratili cijeli postupak borbe za tunel i njegovu izgradnju, poput televizijskog novinara Jure Orlovca i tadašnjeg radijskog novinara Miljenka Pajalića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙