FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair zadnji put govorio na konvenciji kao vođa laburista

ZAGREB, 26. rujna 2006. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair u utorak se obratio zastupnicima svoje Laburističke stranke zadnji put u svojstvu njezinog predsjednika i premijera, pozvavši ih da se usredotoče na ponovnu pobjedu na parlamentarnim izborima i potvrdivši da će predati vlast "u idućih 12 mjeseci", javile su svjetske agencije.
ZAGREB, 26. rujna 2006. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair u utorak se obratio zastupnicima svoje Laburističke stranke zadnji put u svojstvu njezinog predsjednika i premijera, pozvavši ih da se usredotoče na ponovnu pobjedu na parlamentarnim izborima i potvrdivši da će predati vlast "u idućih 12 mjeseci", javile su svjetske agencije.

"Jasno je da ne možete trajati vječno, ali je teško odstupti", prenosi dpa Blairove riječi, kojeg su izaslanici, nakon 12 godina na čelu stranke, dočekali velikim pljeskom.

Blair je, javlja Reuters, u govoru nabrojio postignuća tijekom svojeg gotovo desetogodišnjeg upravljanja britanskom politikom, ali i upozorio izaslanike da se moraju ujediniti kako bi se uhvatili ukoštac s globalnim problemima poput klimatskih promjena, organiziranog kriminala i terorizma u cilju četvrte uzastopne pobjede na parlamentarnim izborima, predviđenima za 2009. godinu.

"Nakon 10 godina, ova stranka je suočena s pravim ispitom vodstva - ne o onome što smo ostvarili u prošlosti, nego što možemo postići za budućnost Britanije", rekao je Blair.

Blair, koji je na čelo stranke došao 1994., a na položaj predsjednika vlade dvije godine poslije, postao je problematičan za stranku nakon što mu je rapidno počela opadati popularnost u javnosti zbog potpune odanosti SAD-u glede rata u Iraku, politike prema Bliskom istoku i tržišnih reformi. Nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da oporbeni konzervativci, predvođeni mladim predsjednikom stranke Davidom Cameronom, uživaju veću potporu od vladajućih laburista.

"Da, katkad je teško biti najbližim saveznikom Amerike. No, u stvarnosti, ništa od onoga što želimo, poput pregovora oko globalnog zagrijavanja ili terorizma u Palestini, ne može se riješiti bez Amerike ili Europe", prenosi agencija AFP Blairove riječi s konvencije.

"Za taj terorizam nismo mi krivi, jer ga nismo mi uzrokovali. On nije posljedica naše vanjske politike, to je napad na naš način života", kazao je Blair.

Nad cijelom konvencijom nadvila se sjena Blairovog rivalstva s ministrom financija Gordonom Brownom oko upravljanja strankom, koju je dodatno otežala izjava Blairove supruge Cherry koja je Browna, nakon što je u ponedjeljak na konvenciji rekao kako mu je bila čast raditi za Blaira, nazvala lašcem.

Cherrie Blair poslije je zanijekala tu izjavu, a Tony je u govoru o svojem vjerojatnom nasljedniku na čelu laburista pričao biranim riječima, iako mu nije dao izravnu potporu za kandidaturu za predsjdnika stranke.

"Znam da Novih laburista nikad ne bi ni bilo i znam da nikad ne bismo odnijeli tri izborne pobjede bez Gordona Browna", rekao je Blair, ocijenivši svojeg najvećeg stranačkog rivala "iznimnim čovjekom, koji iznimno služi svojoj zemlji".

Blair je na šalu nastojao okrenuti i već legendarnu nesnošljivost koju Cherrie Blair osjeća prema Brownu, a koja se potvrdila i u najnovijoj izjavi.

"Barem se ne moram brinuti da će pobjeći s prvim susjedom", rekao je Blair, uz smijeh nazočnih. Naime, britanski premijer i ministar financija, trenutačno Blair i Brown, žive u susjednim kućama, na brojevima 10 i 11 u londonskoj ulici Downing.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙