FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Žestoka osuda povlačenja Mozartove opere iz straha od islamista

BERLIN, 26. rujna 2006. (Hina) - Odluka Njemačke državne opere iz Berlina da, iz straha da bi neki djelovi najnovije izvedbe opere Wolfganga Amadeusa Mozarta "Idomeneo" mogli izazvati nasilne reakcije islamista, iz programa povuče ovu predstavu, izazvala je u utorak žestoke reakcije predstavnika njemačkog kulturnog i političkog života.
BERLIN, 26. rujna 2006. (Hina) - Odluka Njemačke državne opere iz Berlina da, iz straha da bi neki djelovi najnovije izvedbe opere Wolfganga Amadeusa Mozarta "Idomeneo" mogli izazvati nasilne reakcije islamista, iz programa povuče ovu predstavu, izazvala je u utorak žestoke reakcije predstavnika njemačkog kulturnog i političkog života.

"To je suludo, smiješno i potpuno neprihvatljivo" komentirao je u utorak odluku uprave Njemačke opere ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaueble (Kršćansko demokratska unija CDU). Schauble, koji je za srijedu sazvao prvu Islamsko-njemačku konferenciju, smatra da je reakcija iz Berlina "pogrešan signal" koji ne vodi razumijevanju među kulturama i religijama.

Državni tajnik za kulturu Bernd Neumann je izrazio bojazan glede slobode mišljenja i umjetničkog izraza.

"Ako već sam strah od mogućih prosvjeda vodi ka autocenzuri, onda se demokratska kultura nalazi u opasnosti", izjavio je Naumann.

Zastupnički klub demokršćanske Unije CDU/CSU je potez uprave Njemačke opere okarakterizirao kao "popuštanje pred islamistima", a predvodnik CSU-a u Bundestagu Peter Ramsauer smatra da se ne radi o poštivanju religija nego o "pukom strahu pred terorom".

Uprava Njemačke opere odlučila je iz svog ovogodišnjeg programa povući Mozartov "Idomeneo" zbog scene u kojoj se vide odrubljene glave Posejdona, Bude, Isusa i Muhameda. Ova scena je već prilikom premijere 2003. izazvala negodovanje kod publike.

Kako stoji u priopćenju operne kuće, uprava se na ovaj potez odlučila nakon što su iz berlinskih sigurnosnih krugova došle naznake da bi sporne scene mogle imati "nesagledive posljedice" po kuću i njezino osoblje. Nakon toga se uprava odlučila predstavu povući iz ovogodišnjeg programa.

Redatelj predstave Hans Neuenfels, koji je poznat po kontroverznim izvedbama opernih klasika, pokazao je razumijevanje za zabrinutost uprave oko sigurnosti zaposlenika ali je istodobno naglasio da bi bilo pogrešno kada bi se kulturni djelatnici dali ucjenjivati.

Odluku operne kuće pozdravila je berlinska policija, koja smatra da su iskustava s Muhamedovim karikaturama pokazala da iza nekih muslimanskih struktura u Njemačkoj postoji "veliki potencijal" kada je u pitanju nasilje.

Islamske udruge u Njemačkoj različito su reagirale na povlačenje "Idomenea" iz programa.

Predsjednik Islamskog vijeća Njemačke Ali Kizilkaya pozdravio je odluku operne kuće o povlačenju predstave jer da ona "vrijeđa vjerske osjećaje Muslimana".

Predsjednik Turske zajednice Kenan Kolat je izrazio razumijevanje oko toga da bi odrubljena Muhamedova glava mogla povrijediti vjerske osjećaje nekih muslimana, ali je pripadnicima muslimanske vjeroispovjesti istodobno preporučio da se naviknu na to da je umjetnost slobodna. Kolat je najavio da će ovaj slučaj tematizirati na sutrašnjoj islamskoj konferenciji u Berlinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙