FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 24. rujna 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je za ljubljansko "Delo" da Slovenija, što se tiče odnosa s Hrvatskom, u međunarodnoj javnosti ima reputaciju vjerodostojnog partnera. Rupel je rekao da je razgovor vođen u petak u New Yorku s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović - bio "vrlo zanimljiv i povremeno napet", a dotaknuo se aktualnih pitanja, pa i nedavnog incidenta kod Svetog Martina na Muri i Hotize. "Zaključili smo da ćemo ustrajati na dogovorima, brijunskoj izjavi i dogovoru Janša - Sanader", rekao je Rupel. Po njegovim je riječima hrvatsku ministricu upozorio i na "neke probleme u javnoj komunikaciji", te pogrešne informacije koje se pojavljuju u javnosti, a u idućim kontaktima pokušat će se naći "zajedničke točke" između dviju država, odnosno vlada.

BANJA LUKA - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" od nedjelje kako predstojeće opće izbore u BiH doživljava kao "referendum za dobru poziciju RS" u budućim odnosima na tim prostorima, "ali ne i na regionalnom planu". Dodik naglašava kako su njegove nedavne kontroverzne izjave o referendumu za eventualnu samostalnost srpskoga entiteta "bile reakcija, a ne akcija". Dodik je potvrdio da će 26. rujna biti potpisan sporazum o posebnim odnosima između RS i Srbije. "Mi ćemo potpisati taj sporazum i na njega imamo pravo i nikakvi organi BiH ne trebaju u tome sudjelovati, bez obzira što tko o tome misli", naglasio je premijer Dodik, te najavio da će sličan sporazum biti ponuđen i Hrvatskoj.

BANGKOK - Tajlandska hunta u nedjelju je povukla tenkove sa središnjeg trga Royal u Bangkoku, na koji su stigli u prvim minutama vojnog udara kojim je u utorak s vlasti uklonjen premijer Thaksin Shinawatra. Tenkovi, koji su bila razmješteni u blizini kraljeve rezidencije i kuća najvažnijih ministara, u međuvremenu su bili postali jednom od glavnih turističkih atrakcija Bangkoka. Brigadir tajlandske vojske Acar Tiproj potvrdio je da su tenkovi povučeni s tog simboličnog mjesta, ali i naglasio kako su tenkovi i druga oklopna vozila, kao i vojnici, i dalje raspoređeni u drugim dijelovima glavnog grada.

CARACAS - Ministar vanjskih poslova Venezuele Nicolas Maduro nakratko je pritvoren u subotu na aerodromu u New Yorku, a Sjedinjene su se Države brzo ispričale da ne bi pogoršale ionako nategnute odnose s Caracasom. Venezuelanska televizija objavila je kako su Madura zadržali oko sat i pol i oduzeli mu isprave. "Ovo je provokacija gospodina Đavla", rekao je venezuelanski predsjednik Hugo Chavez za venezuelansku televiziju. Upotrijebio je izraz kojim je protekli tjedan u govoru na Općoj skupštini UN-a opisao američkoga predsjednika Georgea W. Busha. Ministar Maduro, koji je sudjelovao na tome UN-ovu sastanku, nije se nakon incidenta ukrcao u avion već je ostao u New Yorku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙