FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 22. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 22. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BRUXELLES - Hrvatska u petak završava bilateralni screening za poglavlje transeuropskih mreža, koje se odnosi na suradnju između članica EU-a na razvijanju energetskih i prometnih mreža. Riječ je o novom poglavlju, koje u prethodnom krugu proširenja nije postojalo. U EU-u se razvijanje infrastrukture smatra preduvjetom za jačanje socijalne kohezije, ostvarivanja unutarnjeg tržišta i homogenog razvitka. Prema riječima pregovarača za ovo poglavlje Miroslava Kovačića, za Hrvatsku je važno da napravi popis svojih prioriteta, prioritetnih hrvatskih koridora, koji se spajaju na europske koridore, za koje bi se moglo dobiti sredstva iz europskih fondova.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sudjelovat će u utorak i srijedu na obilježavanju 65. obljetnice masakra u ukrajinskom Babij Jaru, gdje su nacisti u rujnu 1941. u samo dva dana poubijali 33.771 Židova. Ovogodišnja komemoracija masakra u Babij Jaru održava se pod pokroviteljstvom ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, Svjetskog foruma sjećanja na holokaust i memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema. Na komemoracije će, među ostalima, biti i izraelski predsjednik Moshe Katsav kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

ZAGREB - Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a boravit će od 23. rujna do 1. listopada u Sjedinjenim Državama gdje će s članovima Kongresa te dužnosnicima Ministarstva obrane i Ministarstva domovinske sigurnosti razgovarati o procesima euroatlantskih integracija, borbi protiv terorizma i sudjelovanju RH u mirovnim misijama, rekao je u petak novinarima voditelj izaslanstva Krešimir Ćosić. "Potrebna nam je snažnija parlamentarna diplomacija čiji je prvenstveni cilj iskazivanje potpore procesima euroatlantskih integracija, kako na unutarnjopolitičkoj sceni tako i na vanjskoj", rekao je Ćosić.

BEOGRAD - Srbijanska vlada spremna je uhititi haškog optuženika Gorana Hadžića, koji se krije u Srbiji "na jednoj planini", piše beogradski dnevnik "Blic" od petka. Vlada je spremna na uhićenje Hadžića kako bi nakon Marka Lugonje, optuženog za pomaganje Ratku Mladiću, uhićenoga u četvrtak u pokušaju bijega iz zemlje, dokazala Europskoj uniji spremnost na suradnju s Haškim sudom, piše list. "To će biti posljednji pokušaj Vlade Srbije da dobije zeleno svjetlo za nastavak pregovora s EU, ali i pozitivnu ocjenu o suradnji od strane glavne haške tužiteljice Carle del Ponte. Ako to ne prođe, onda je na dnevnom redu opstanak Vlade", kazao je "Blicu" izvor iz vrha vlasti, koji dodaje da se optuženi Hadžić "krije u Srbiji na jednoj planini".

RIM - Vatikan je izrazio duboku bol zbog izvršenja smrtne kazne nad osuđenom trojicom katolika u Indoneziji, obznanio je u petak ured za tisak Svete Stolice. Vijest o njihovu smaknuću šef vatikanskog tiskovnog ureda, otac Federico Lombardi, ocijenio je kao "žalosnu i bolnu" dodajući da je "svako izvršenje smrtne kazne poraz za čovječanstvo". Trojicom katolika, Fabianus Tibo (60), Marinus Riwu (48) i Dominggus da Silva (42), bili su 2001. godine osuđeni za pokolj 122 muslimana u međureligijskim sukobima u mjestu Poso godinu dana ranije, a smrtna kazna izvršena je nad njima u četvrtak navečer u Indoneziji. Smrtna kazna nad osuđenom trojkom trebala je biti izvršena 12. kolovoza ove godine, ali je bila odgođena poslije Papina poziva.

RIM - Sud u Milanu prvi je put za islamski terorizam osudio pet od šest optuženih osoba na kazne zatvora od pet i pol do deset godina, zatvora, objavili su u petak talijanski mediji. Optuženi nisu počinili krvavi zločin, već su u Italiji regrutirali kamikaze za rat u Iraku. Sutkinja za preliminarnu istragu Clementina Forelo ocijenila je uhićene kao borce za oslobađanje zemlje, a ne kao teroriste, ali je tužiteljstvo inzistiralo na procesu i sada su petorica muslimana osuđena zbog terorizma. Petorica osuđenih pripadaju skupini Ansal Al Islam koja u Europi regrutira ratnike za Irak.

BERLIN - Više osoba je poginulo a preko deset putnika je teže ozlijeđeno prilikom nesreće superbrzog vlaka "Transrapid" na pokusnoj trasi na sjeverozapadu Njemačke nedaleko od njemačko - nizozemske granice, priopćile su vlasti savezne pokrajine Donja Saska u petak. "Bojim se da je puno putnika poginulo a da su i oni koji su preživjeli u teškom stanju", izjavio je Dieter Sturm, glasnogovornik okruga Emsland u kojoj se u petak prijepodne dogodila nesreća. Jednotračni magnetski vlak "Transrapid" je s 25 putnika, uglavnom turista, pri brzini od preko 200 km/h naletio na vozilo za održavanje pri čemu se prepolovio te jednim dijelom pao s trase koja se nalazi na 4 metara visine.

ŽENEVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je oštro kritiziralo NATO-ovu odluku o produbljenju suradnje s Gruzijom, objasnivši kako bi takav potez mogao poremetiti stabilnost na Kavkazu i naškoditi ruskim interesima. NATO-ovi su ministri na marginama sastanka UN-ove Opće skupštine u četvrtak poduprli proces koji su nazvali "intenzivnijim dijalogom" s Gruzijom kojim se predviđaju snažnije veze između Sjeveroatlantskog Saveza i bivše sovjetske republike. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je odgovorilo na priopćenje, nazvavši spomenuti potez povratkom u hladnoratovsko doba.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ehud Olmert je izjavio da je spreman pregovarati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom o puštanju palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobođenje izraelskog vojnika kojeg su u lipnju uhitile palestinske naoružane skupine. "Rekao sam egipatskom predsjedniku Hosniju Moubaraku da sam s Abbasom spreman osloboditi palestinske zatvorenike i da to nisam spreman učiniti s Hamasom", rekao je Olmert u razgovoru kojeg je u petak objavio dnevni list Yediot Aharonot. "Više puta sam razgovarao o tome s egipatskim predsjednikom. Jedini uvjet kojeg sam postavio je da se ne pregovara s Hamasom, s kojim nismo u kontaktu", dodao je.

GAZA - Palestinski premijer Ismail Haniyeh petak je izjavio kako neće priznati vladu koja priznaje Izrael, što je njegova najjasnija izjava do sada kada je riječ o podjeli vlasti s umjerenim pokretom Fatah. Haniyeh je to kazao dan nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio kako bi koalicijska vlada Hamas-Fatah mogla priznati židovsku državu. "Osobno ne namjeravam biti ne čelu vlade koja će priznati Izrael", rekao je u petak Haniyeh. On je dodao kako je spreman za uspostavu palestinske države na Zapadnoj obali, u Gazi i na području istočnog Jeruzalema, područjima što ih je Izrael okupirao u ratu 1967. te za uspostavu dugoročnog primirja s Izraelcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙