FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

22. rujna, Europski dan bez automobila

ZAGREB, 21. rujna 2006. (Hina) - Europski dan bez automobila, 22. rujna i ove će godine uz brojne gradove u Europi prigodnim akcijama obilježiti i hrvatski gradovi među kojima su Zagreb, Koprivnica, Šibenik, Križevci, Split...
ZAGREB, 21. rujna 2006. (Hina) - Europski dan bez automobila, 22. rujna i ove će godine uz brojne gradove u Europi prigodnim akcijama obilježiti i hrvatski gradovi među kojima su Zagreb, Koprivnica, Šibenik, Križevci, Split...

Europski dan bez automobila, 22. rujna, inicijativa je Europske unije kojom se promovira širenje održivog načina prijevoza u gradovima te podizanje svijesti građana o potencijalnoj koristi na okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Glavni je cilj akcije jačanje svijesti javnosti o ozbiljnosti onečišćenja izazvanog prekomjernom uporabom automobila u gradovima s naglaskom na povratak pješačenju, biciklizmu i korištenju javnog prijevoza u gradskim središtima.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva navodi da je problem onečišćenja zraka emisijom motornih vozila tipičan problem velikih brojeva jer pojedinačno gledano, emisija jednog motornog vozila općenito je vrlo mala, no kada se mali iznosi pomnože s velikim brojem vozila ili količine utrošenog goriva - nastaje problem.

Iako su uobičajena mišljenja drugačija, najveća emisija ispušnih plinova uzrokovana je osobnim motornim vozilima kojih je u ukupnom broju vozila daleko najviše, navodi Ministarstvo.

Iz Europskog dana bez automobila izrastao je Europski tjedan kretanja, koji se obilježava od 16. do 22. rujna, a ove godine pod sloganom "I vi možete kontrolirati klimatske promjene".

Za sada su se tri grada iz Hrvatske - Koprivnica, Šibenik i Križevci odazvali pozivu Europske komisije za organiziranje Europskog tjedna kretanja. Grad Koprivnica je zajedno s Budimpeštom osvojio drugo mjesto za rezultate u provođenju aktivnosti Europskog tjedna kretanja u prošloj godini. Prvo mjesto pripalo je Kopenhagenu.

U obilježavanju Europskog dana bez automobila sudjelovat će gotovo cijela Koprivnica, rekla je koordinatorica Helena Hećimović.

Nevladina udruga Zelena akcija će na Kvaternikovom trgu u Zagrebu, na gradilištu podzemne garaže, "proslaviti" zagušenje grada, odnosno održati simboličnu akciju protiv izgradnje podzemnih garaža u centru grada.

Zelena akcija izvijestila je da će Hrvatska 22. rujna prvi put biti domaćin velikog finala međunarodne biciklističke eko-karavane "Ecotopia biketour" koja će se održati u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙