FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: iranski režim je "najveća zapreka" za njegov narod

NEW YORK, 19. rujna 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush optužio je u utorak režim u Teheranu da je "najveća zapreka" boljoj budućnosti iranskog naroda jer želi posjedovati nuklearno oružje, podupire terorizam i guši slobode.
NEW YORK, 19. rujna 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush optužio je u utorak režim u Teheranu da je "najveća zapreka" boljoj budućnosti iranskog naroda jer želi posjedovati nuklearno oružje, podupire terorizam i guši slobode.

U govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, Bush je ustvrdio da Iran treba odustati od proizvodnje nuklearnog oružja, ali i dodao da SAD traži diplomatsko rješenje krize.

Bush se izravno obratio iranskom narodu koji, kako je rekao, "poštuje" i "divi" mu se te izrazio nadu da će Iran i SAD jednom biti "dobri prijatelji i bliski suradnici".

"Najveća zapreka na vašem putu prema budućnosti jest činjenica da su vam vaši čelnici odlučili uskratiti slobodu i bogatstva zemlje iskoristiti za financiranje terorizma, podupiranje ekstremizma i proizvodnju nuklearnog oružja", kazao je.

Vlasti te države još je jednom pozvao da odustanu od obogaćivanja urana.

Bush je također istaknuo da je naložio poduzimanje novih diplomatskih napora među čelnicima Bliskog istoka radi oživljavanja mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca koji je na mrtvoj točki.

"Naložio sam državnoj tajnici Condoleezzi Rice da poduzme diplomatske korake i da stupi u vezu s umjerenim čelnicima na tom području kako bi se pomoglo Palestincima da reformiraju svoje sigurnosne službe te da podupre izraelske i palestinske čelnike u njihovim naporima da zajednički riješe svoje nesporazume", kazao je Bush u svom govoru.

Američki se predsjednik dotaknuo i krize u Darfuru, rekavši da UN treba "djelovati" ukoliko sudanska vlada ubrzo ne pristane na raspoređivanje UN-ovih snaga kako bi se zaustavio "genocid" u toj sudanskoj pokrajini. Pritom je objavio da je za posebnog američkog izaslanika za Darfur imenovao Andrewa Natsiosa.

Također je pozvao svjetske čelnike da podrže uvođenje demokracije i borbu protiv ekstremizma na Bliskom istoku.

Zasjedanje Opće skupštine UN-a otvorio je nešto ranije glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozivom na konačno rješavanje sukoba na Bliskom istoku i u Darfuru, kojeg je nazvao jednim od najvećih svjetskih izazova koji stoje pred svjetskom organizacijom. "Tamošnje kontinuirano nasilje čini lakrdiju od naših tvrdnji da cemo zaštiti ljude od zlostavljača".

Na inauguralnoj plenarnoj sjednici Opće skupštine bili su i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, koji su na marginama skupa održali vise bilateralnih sastanaka.

Prvog dana 61. zasjedanja Opće skupštine za govornicu na East Riveru od značajnijih svjetskih lidera izaći će još i francuski predsjednik Jacques Chirac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙