FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Intervencija HNB-a na deviznom tržištu

ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Hina- Financijski servis

Intervencija HNB-a na deviznom tržištu

Hrvatska narodna banka intervenirala je danas na deviznom tržištu prodajom eura poslovnim bankama.

HNB je na današnjoj aukciji bankama prodala 125,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,411308 kuna za jedan euro ili za ukupno 930,1 milijun kuna.

Za razliku od sedam provedenih intervencija na deviznom tržištu u prvoj polovici ove godine kojima je HNB otkupljivala eure od banaka u nastojanju da zaustavi jačanje kune prema euru, u današnjoj su intervenciji HNB-a bankama prodavani euri kako bi se pak djelovalo na zaustavljanje smanjivanja vrijednosti kune prema jedinstvenoj europskoj valuti.

Zadnji je put središnja banka intervenirala na deviznom tržištu prodajom eura bankama 8. siječnja 2004. godine. U međuvremenu je bilo 26 intervencija otkupom eura.

Na današnjoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke kuna je oslabila prema euru za 0,1 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,430621 kunu.

Srednji tečaj eura po prvi put ove godine premašio je razinu od 7,4 kune na tečajnoj listi HNB-a od 15. rujna. Zadnji put je ta razina premašena 22. prosinca prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙