FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polančec: plan restrukturiranja brodogradnje 'težak' oko šest milijardi kuna

ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Savjetnici hrvatske Vlade predali su plan restrukturiranja brodogradnje koji je 'težak' oko šest milijardi kuna, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec.
ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Savjetnici hrvatske Vlade predali su plan restrukturiranja brodogradnje koji je 'težak' oko šest milijardi kuna, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Vladi je plan predan jučer, a tijekom idućeg tjedna intenzivno će se raditi na razrješenju nekih dilema, kazao je danas poslije podne Polančec na Gospodarskom forumu, tradicionalnom susretu članova Vlade s gospodarstvenicima na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu.

Prije nego li prihvati taj plan, Vlada će s Europskom komisijom pregovarati o prijelaznom razdoblju u kojem bi se razina i oblici subvencija uskladili s europskim okvirima.

Hrvatska brodogradnja bi najkasnije do 2015., a moguće i koju godinu ranije, mogla konačno biti pozitivna i usklađena s europskim kriterijima, izjavio je Polančec.

Najavio je da bi, nakon što se nađe model kako pomorsko dobro izvući iz temeljnog kapitala, ove godine mogla krenuti privatizacija pulskog brodogradilišta Uljanik.

Potpredsjednik Vlade, koji je gospodarstvenicima govorio o gospodarskoj politici Vlade, najavio da se ovih dana može očekivati da i MMF iziđe s pozitivnim izvješćem o Hrvatskoj. Bit ćete svi iznenađeni analizom MMF-a o stanju u Hrvatskoj, kazao je.

Polančec je istaknuo da će Vlada uskoro izići s novim zakonom o privatizaciji, koji će predvidjeti i novi koncept organiziranog radničkog dioničarstva. Za 10-15 dana sa socijalnim partnerima definirat ćemo i model radničkog dioničarstva, kazao je.

U poreznoj politici za iduću je godinu najavio model prema kojemu bi tvrtke više poreza plaćale sredinama u kojima ostvaruju prihod i dobit, a ne prema sjedištu tvrtke. Potrebno je naći primjeren model preraspodjele poreza i s time krenuti 2007., kazao je, napominjući da je još prerano za špekulacije što bi to značilo za grad Zagreb te ostale gradove i općine.

Odgovarajući na pitanja gospodarstvenika, potpredsjednik Vlade je rekao kako ne očekuje negativne posljedice proširenja CEFTA-e, već mogućnost izvoznicima da iziđu na ta tržišta.

Hrvatsko gospodarstvo, dodaje predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, mora biti spremno suočiti se s konkurencijom s istoka, ali istodobno inzistirati i na visokim standardima kvalitete.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić za iduću je godinu najavio projekt mikrokreditiranja koji bi poduzetnicima omogućio da uz minimalnu dokumentaciju dobiju kredite u iznosima do 25.000 eura. Najavio je i hrvatsku izvoznu ofanzivu, izrazio želju da se osnuje pet, šest izvoznih klastera.

Okrupnjavanje i osnivanje klastera i za područje graditeljstva želja je ministrice zaštite okoliša, prostornog uređena i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, koja ističe da i novi Pravilnik o građenju omogućuje da se manji udruže i jave za dobivanje poslova.

Ministar Vukelić priznao je da postoji kašnjenje u plaćanju mjera zapošljavanja prema starom programu. Riječ je o 60-ak milijuna kuna, očekuje se da će se uskoro iznaći način kako te zaostatke riješiti, kazao je, dodajući da za mjere prema novom program poticanja zapošljavanja nema kašnjenja i da je do sada isplaćeno 20-ak milijuna kuna.

(Hina) xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙