FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Browne: Misija u Afganistanu teža nego što se očekivalo

LONDON, 19. rujna 2006. (Hina/DPA) - Britanski ministar obrane Des Browne priznao je u utorak da je misija NATO-a
LONDON, 19. rujna 2006. (Hina/DPA) - Britanski ministar obrane Des Browne priznao je u utorak da je misija NATO-a

u Afganistanu postala "čak teža od očekivane" i da je obujam te zadaće potcijenjen.

"Uvijek smo znali da će na jugu (Afganistana) biti teško. Moramo priznati da je čak teže nego što smo očekivali. Žilavost Talibana je usprkos velikim gubicima veća nego što smo očekivali", rekao je Browne.

Prema njegovim riječima, postoji čvrsta jezgra od oko 1.000 talibana koji su "neumoljivi, nepomirljivi i odlučni u tome da ostanu nekažnjeni na jugu zemlje i da po mogućnosti ponovno preuzmu kontrolu nad cijelom zemljom".

Britanija, koja je rasporedila 4.000 vojnika u južnim pokrajinama Afganistana, pozvala je druge zemlje članice NATO-a da pojačaju svoj doprinos.

Četrdeset britanskih vojnika poginulo je u Afganistanu od 2001., ali većina žrtava zabilježena je u posljednja četiri mjeseca. Samo ovog mjeseca u toj je zemlji život izgubilo 19 britanskih vojnika.

Browne, koji je govorio pred vojnim stručnjacima u Londonu, rekao je da je postignut "vrlo mali napredak u upravljanju i obnovi" na jugu zemlje. Međutim, on je priznao da NATO "još uvijek uči u Afganistanu".

Browne je ipak istaknuo da je misija i dalje bitna "ne samo za tu regiju nego i za svijet kao i zbog vjerodostojnosti NATO-a".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙