FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 82. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam

ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Na Zagrebačkom velesajmu u utorak je otvorena 82. jesenska međunarodna sajamska priredba, na kojoj na izložbenoj površini od 76 tisuća četvornih metara do 24. rujna sudjeluje 1.710 izlagača iz 42 zemlje.
ZAGREB, 19. rujna 2006. (Hina) - Na Zagrebačkom velesajmu u utorak je otvorena 82. jesenska međunarodna sajamska priredba, na kojoj na izložbenoj površini od 76 tisuća četvornih metara do 24. rujna sudjeluje 1.710 izlagača iz 42 zemlje.

Kao izaslanik predsjednika Republike Stjepana Mesića Jesenski je međunarodni zagrebački velesajam otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je najavio izgradnju novog Zagrebačkog velesajma do 2009. godine.

U pozdravnom pismu predsjednik Mesić ističe kako ključni izazovi hrvatske razvojne politike u 2007. godini u europskom društvenom modelu, za koji se Hrvatska opredijelila, trebaju biti rast zaposlenosti te usklađivanje ekonomske efikasnosti i društvene pravednosti.

Uz ekonomske reforme, neophodno je raditi na izgradnji socijalne države, a teret nužnih restrukcija i raspodjela nacionalnog bogatstva moraju biti pravedno raspodijeljeni. To se odnosi na privatizaciju, zdravstveni i mirovinski sustav, obrazovanje, navodi se u pismu predsjednika Mesića.

Ove će godine biti ostvarena relativno visoka stopa ekonomskog rasta uz nisku inflaciju, no zaustavljen je trend pada nezaposlenosti, a i usprkos smanjenju rasta vanjskog zaduživanja, njegov udio u BDP-u mogao bi dosegnuti 85 posto. Također, navodi se u Mesićevom pismu, ne možemo biti zadovoljni očekivanom razinom deficita vanjske trgovine i tekućeg dijela platne bilance, iako je turistička sezona bila dobra.

Predsjednik Mesić u svom pismu ističe kako Hrvatska može ostvarivati znatno više stope rasta od onih koje je ostvarivala do sada, za što su potrebne ozbiljne strukturne reforme i široki društveni konsenzus.

Ekonomske i socijalne reforme pritom treba provesti demokratski, temeljem širokog društvenog suglasja, kako bi se izbjegli neproduktivni društveni sukobi.

'Društvena rasprava i predizborna kampanja moraju biti usmjereni ka novim idejama i novim politikama koje će potaknuti modernizaciju Hrvatske, zaključuje se u Mesićevom pozdravnom pismu.

Glavne tematske cjeline ovogodišnje jesenske priredbe su Energetika, Promet i logistika, Graditeljstvo, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Široka potrošnja, Eko-etno, Dani mode, Sajam glazbe i Izložba izuma Arca, a upriličuju se i kolektivni nastupi zemalja.

Novina ovogodišnjeg sajma je projekt 'Hrvatska-društvo znanja', čiji su organizatori Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ZV i Ministrstvo znanosti, obrazovanja i sporta. U okviru tog projekta bit će predstavljeni Vladini programi, gospodarska udruženja te tehnološki projekti i testirani tehnološki proizvodi.

I ovogodišnji 82. JMZV prati niz stručno-pratećih aktivnosti, među kojima tradicionalni Gospodarski forum, susret gospodarstvenika s predstavnicima Vlade.

Prema riječima direktora ZV-a Davorina Speveca, činjenica da je velik broj izlagača iz inozemstva potvrđuje poslovni interes za hrvatsko tržište, ali i internacionalizaciju JMZV-a i njegov ugled u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙