FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: suđenje ultranacionalistu Šešelju počinje 2. studenoga

DEN HAAG, 18. rujna 2006. (Hina/AFP) - Suđenje vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju na Haškome sudu (ICTY) treba početi 2. studenoga, priopćio je sud.
DEN HAAG, 18. rujna 2006. (Hina/AFP) - Suđenje vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju na Haškome sudu (ICTY) treba početi 2. studenoga, priopćio je sud.

"Suđenje će početi 2. studenog", kazao je nizozemski sudac Alphons Orie koji dodaje da će optuženik "dobivati videosnimke sa suđenja odluči li da neće nazočiti na raspravama".

Šešelj je u četvrtak napustio sudsku dvoranu u znak prosvjeda protiv službenog imenovanja odvjetnika od strane suda koji je zaključio da optuženik zbog svog opstrukcije i uvredljivog ponašanja, kao i zastrašivanja nije kadar osigurati svoju obranu.

Ultranacionalistički vođa poznat je po svojim provokativnim izjavama. Tako je primjerice rekao da osjeća miris plina kada je njemački sudac ušao u sudsku dvoranu, a svog je službenog branitelja nazvao "špijunom".

U veljači 2003. protiv Vojislava Šešelja (51) podignuta je optužnica u 14 točaka, za zločine protiv čovječnosti i za ratni zločin, napose za "progon, istrjebljenje, ubojstva, zlostavljanje, neljudsko postupanje i prisilno preseljenje".

Kako navodi tužitelj, između kolovoza 1991. i rujna 1993. sudjelovao je u "zajedničkom zločinačkom pothvatu" uz Miloševića koji je 11. ožujka umro u zatvoru haškog suda te političkog i vojnog zapovjednika bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji su u bijegu.

Cilj tog pothvata bio je stvaranje "velike Srbije" protjerivanjem većine Hrvata, muslimana i drugih nesrba iz velikog dijela Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine.

Šešelj je unovačio i predvodio srpsku paravojnu skupinu koja je sudjelovala u pokolju više od 250 bolesnika koji su 1991. bili izvedeni iz vukovarske bolnice, navodi se još u optužnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙