FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlamentarni izbori u Švedskoj: otvorena birališta

STOCKHOLM, 17. rujna 2006. (Hina/AFP) - U Švedskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za parlamentarne izbore koje bi mogla dobiti oporba desnog centra, ispred socijaldemokrata.
STOCKHOLM, 17. rujna 2006. (Hina/AFP) - U Švedskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za parlamentarne izbore koje bi mogla dobiti oporba desnog centra, ispred socijaldemokrata.

Čini se da će premijer socijaldemokrat Goeran Persson, koji je na vlasti već 10 godina, teško osvojiti treći mandat za redom. Zadnje ankete daju malu prednost koaliciji četiri stranke desnoga centra koju predvodi Fredrik Reinfeldt, 41-godišnji zastupnik bez iskustva u izvršnoj vlasti.

Anketa objavljena u nedjelju u dnevniku Dagens Nyheter blok desnog centra dobio je 50,8 posto, ispred ljevice (socijaldemokrati, zeleni i bivši komunisti) s 43,9 posto .

U Švedskoj je predsjednik stranke koja dobije većinu, čak i relativnu, pozvan da formira vladu.

U zadnje 74 godine Švedskom su punih 65 godina vladali socijaldemokrati, sami ili sa saveznicima.

Izgradili su model s kojim se Šveđani identificiraju i koji pobuđuje zanimanje ili zavist cijelog svijeta - mješavinu socijalne države i energičnog kapitalizma koju simboliziraju međunarodno poznate tvrtke poput Ikee, Volva i Ericssona.

Persson odbacuje tvrdnje oporbe da je došlo vrijeme za promjene.

"Sve u svemu, Šveđani su zaključili da im je sa socijaldemokratima dobro i to tako traje već 70 godina", rekao je švedski premijer ovoga tjedna u televizijskom dvoboju, igrajući na kartu straha od promjena.

Prema svim pokazateljima, kraljevina Švedska bogata je zemlja - u drugom tromjesječju ove godine zabilježila je rast od 5,6 posto, ima proračunske viškove, nezaposlenost, koja je u kolovozu iznosila 5,7 posto, i dalje pada, a izvoz raste.

Međutim, švedski model ima i slabe točke, počevši sa zapošljavanjem, koje najviše zabrinjava birače.

Reinfeldt je to pitanje pretvorio u glavnu temu svoje kampanje, tvrdeći da su službene statistike namještene.

Bez posla je navodno 20 posto radno sposobnog stanovništva. Milijun ljudi od radno sposobnih 4,7 milijuna živi od državne pomoći, bilo da su nezaposleni, na dugom bolovanju, prijevremeno umirovljeni ili se prekvalificiraju i dodatno školuju.

Reinfeldt ne predlaže radikalnu reformu švedskog modela nego reforme u malim dozama kako bi model bolje funkcionirao.

"Goeran Persson vodi 'stranku korisnika socijalne pomoći' a mi smo stranka novih radnika", isticao je tijekom cijele predizborne kampanje.

Poruka je jednostavna - potaknuti Šveđane da se zaposle. Predlaže smanjenje poreza za niže platne razrede i smanjenje velikodušnih naknada za dugotrajnu nezaposlenost. Podržava osim toga i privatizaciju.

"Neće biti više radnih mjesta ako se pogoršaju uvjeti za bolesne i nezaposlene", odgovara na to Persson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙